Стабільний мир можливий лише за однієї умови

Україна має стати частиною ядерного союзу з іншими європейськими країнами. Це є найпростішою альтернативою позбавлення Росії ядерної зброї

Неядерна Росія не напала б на Україну. Неядерна Росія як така була б гарантією безпеки України. Тоді G7, НАТО, ЄС і Угорщина зі Словаччиною змогли б розслабитись від розмірковування, чи є Україна Заходом. Але уявити Росію без'ядерною, якщо вона тільки збережеться як країна, складно. Проте є достойні альтернативи.

Щоб ядерна зброя виконувала свою миротворчу, а не агресивну роль, всі країни, здатні вести великі війни, мають або бути ядерними або знаходитись у союзах з ядерними країнами

Щоб ядерна зброя виконувала свою миротворчу, а не агресивну, як в сучасній Росії, роль, всі країни, здатні вести великі війни, мають або бути ядерними або знаходитись у союзах з ядерними країнами. Тоді будь-яка війна між потужними країнами і блоками несе ризик тотальної ядерної війни і не може розпочатись. Локальні конфлікти, кровопролитні, але не війни, великі країни готові терпіти. Тих, хто залучений у такі конфлікти, у союзи з ядерними країнами брати не обов'язково - realpolitik.

Росія напала на Україну, вважаючи, що знищення української державності не супроводжуватиметься чимось більшим, ніж локальний конфлікт низької інтенсивності, нехай з широкою поліцейською різаниною непокірних і нелояльних. Таке світ регулярно бачить, і через таке ядерні війни не трапляються.

Російсько-українська війна стала найбільшою в Європі після Другої світової. Це інтенсивна європейська війна, яка б під час холодної війни вже велась би з використанням ядерної зброї. Тому для багатьох партнерів України важливіше, щоб російсько-українська війна закінчилась чим-небудь саме на території України, ніж те, хто переможе. Інакше певним чином можуть зійтись війська, зброя і території ядерних країн. Більшість партнерів України цього хочуть уникнути, навіть ціною затягування війни.

Повторення Будапештського меморандуму неможливе. Новий напад Росії на Україну знову стане війною, а не локальною різаниною, від якої решті Європи можна було б відгородитись

Незалежно від результатів війни Україна збережеться як потужна воєнна сила в Європі. Тому повторення Будапештського меморандуму неможливе. Новий напад Росії на Україну знову стане війною, а не локальною різаниною, від якої решті Європи можна було б відгородитись.

Від питання про без'ядерну Росію не втекти, адже зараз в ньому відбивається питання про ядерну Україну. Щоб мир був стабільним, Україна має стати частиною ядерного союзу з іншими європейськими країнами. Це і є найпростішою альтернативою позбавлення Росії ядерної зброї. Тоді на Україну Росія більше не нападе, як не нападає зараз на країни Балтії.

В глибині своєї корумпованої душі Росія все ще поважає глобальний ядерний порядок. Треба його навести біля її міжнародно визнаних кордонів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі