Гнилі банани за нереальною ціною. Як МО економіть на захисниках

Міноборони вимагає у постачальників закуповувати продукти для ЗСУ за вже не існуючими цінами

Цілий заступник міністра оборони на днях навідався з раптовою перевіркою на склади деяких військових частин на сході країни, бо звідти була інформація про неякісну їжу для військових. Чиновник побачив гнилі банани, інші неякісні продукти, помахав пальцем у бік постачальників, пригрозив їм штрафами і поїхав.

Найпростіше - це нарікати на недобросовісних постачальників, які тільки і дивляться, як заробити на контрактах Міноборони і зекономити на продуктах для захисників. Але в палки завжди є два кінці. І зараз я скажу дуже непопулярну річ: деякі постачальники вимушені економити на продуктах для захисників, бо в таку ситуацію їх ставить саме Міністерство оборони.

Якщо зайти на "Прозоро" і проаналізувати останні тендери, то можна зробити дивовижне відкриття: Міноборони вимагає у постачальників закуповувати продукти для ЗСУ за вже не існуючими цінами. Це ціни, які були актуальними минулого року або ще раніше, а зараз таких цін просто немає.

По деяких позиціях - наприклад, рис, картопля - ціни у контрактах, які виставляє МО, у два рази нижчі від реальних

По деяких позиціях - наприклад, рис, картопля - ціни у контрактах, які виставляє МО, у два рази нижчі від реальних.

Аби не голословити, можна глянути, наприклад, аукціон МО від 4 січня і порівняти ціни на продукти з цього аукціону з реальними ринковими цінами. Щоденною фіксацією цін по основних супермаркетах займається портал Мінфін. Також нещодавно вийшла стаття із цінами на продукти в газеті "Голос України", яка є офіційним виданням Верховної Ради.

Картопля: контракт МО - 6 грн/кг, "Голос України" - 12-20 грн/кг, Мінфін - 24,40 грн/кг.

Капуста білокачанна: контракт МО - 12,6 грн/кг, "Голос України" - 15 грн/кг, Мінфін - 15,34 грн/кг.

Макарони: контракт МО - 25,50 грн/кг, "Голос України" - 27-28 грн/кг, Мінфін - 28 грн/кг.

Яйця: контракт МО - 4,8-4,92 грн/шт, "Голос України" - 9 грн/шт, Мінфін - 6,3 грн/шт.

Свинина: контракт МО - 82,5-218 грн/кг, "Голос України" - 200-250 грн/кг, Мінфін - 166,47-231,42 грн/кг.

Яловичина: контракт МО - 87-174 грн/кг, "Голос України" - 400 грн/кг, Мінфін - 261,7 грн/кг.

Якщо додати, що постачальники їжі для ЗСУ везуть ці продукти не в спокійний супермаркет десь у Полтаві, а до місць бойових дій, то можна зробити для себе ще більше відкриття: із заниженими цінами і завищеними ризиками буде страждати якість харчування для захисників.

За моєю інформацією, постачальники продуктів звертались в МО з проханням збільшити граничні ціни в тендерах і наблизити їх до реальних ринкових, які зараз існують в природі. Але в Міністерстві оборони відповідають категоричними відмовами і кажуть, що граничні ціни змінювати не будуть. Навіть попри зростання інфляції, зафіксоване Держстатом.

Вангую, що постачальники тепер ще активніше думатимуть, на чому можна зекономити, а заступник міністра зустрінеться не тільки з прогнилими бананами

Вангую, що постачальники тепер ще активніше думатимуть, на чому можна зекономити, а заступник міністра зустрінеться не тільки з прогнилими бананами. Це не смішно, бо стосується харчування українських захисників, які заслуговують на найкращі умови.

Впертим небажанням дивитись в очі реальності Міністерство оборони може породити для себе черговий репутаційний скандал. Треба не гнилі банани перевіряти, а створити умови, які забезпечать закупівлю для армії якісних продуктів, а не найдешевшого чорті чого.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі