Просити легше, ніж виробляти? Чому не працює наш ВПК

Наша перемога кується в окопах й на виробництвах. Й на другому - економічному - фронті поки що не відчутно перемог

Кілька днів тому у "Фейсбуці" з'явилося оголошення про набір працівників на підприємство з випуску безпілотників. Інформації - мінімум: підприємство в Києві, робота оплачувана. Й телефон.

Оголошення спричинило справжній вибух: сотні перепостів й коментарів, тисячі бажаючих, запити з інших міст: а чи є таке в Харкові, Дніпрі, Львові, Запоріжжі?.. Що цікаво: чимало людей заявили, що готові працювати безкоштовно! Чималу частку становили дописи людей "60+" - тих, що працювали на виробництвах, технічно освічених й напевно більш дисциплінованих за "покоління смузі". Й можу припустити, що оті неофіти пенсійного руху мають й освіту вищої якості за ту, що надає нині система вишів. Про досвід роботи на виробництві я вже змовчу…

Водночас наше керівництво, галузей ВПК зокрема, скаржиться на дефіцит робочої сили, зокрема інженерних кадрів, що є стримуючим фактором для нарощування озброєнь.

Якщо сотні людей з різних міст рвуться виробляти безпілотники, а дехто навіть не просить зарплату - це говорить про невикористаний потенціал

Чи є оте оголошення у ФБ про найм на роботу й кількість відгуків на нього репрезентативним? Вважаю, що так. Якщо сотні людей з різних міст рвуться виробляти безпілотники, а дехто навіть не просить зарплату - це говорить про невикористаний потенціал, а отже - потенційно втрачені обсяги продукції.

Нам не відомо про реальні обсяги виробництва озброєнь в Україні. Дані, якими ділиться влада, вкрай обмежені й неконкретні. Відомо, що за "совка" на території УРСР знаходилась третина радянського ВПК. Але є нюанс. Дуже мало підприємств були із замкненим циклом виробництва - здебільшого все будувалося із розрахунку на кооперацією, передовсім із російськими підприємствами. Це є проблемою. Бо нам важко відновити виробництво тієї самої зброї, що вироблялася на українській території при "совку". Особливо беручи до уваги 30 років руйнування галузі.

В Україні повно підземних добре захищених приміщень, де можна організувати будь-яке виробництво попри ракетні обстріли

Тим не менш, величезна кількість підприємств ВПК як спадок від СРСР - це грандіозна база, особливо з урахуванням ракетних атак ворога, які долітають до будь-якої точки України, й нестачі засобів ППО. Справа в тім, що за таких умов не менш важливими за технології є захищеність виробництв. А із цим в нас не повинно бути проблем. В Україні повно підземних добре захищених приміщень, де можна організувати будь-яке виробництво попри ракетні обстріли. Обиватель може просто згадати героїчну оборону Маріуполя, яку чинили бійці "Азову", не один місяць ховаючись від потужних бомбардувань у сховищах металургійного комбінату. Таких сховищ в нас безліч по всій країні. Отже, де виробляти - маємо.

Напевно ж залишилася така-сяка виробнича база у вигляді верстатів 30-50-річної давнини. Але принаймні для випуску примитивно снарядів й мінометів воно придатне. Люди рвуться на ці виробництва… То в чому ж проблема? Чому бійці з передової весь час просять забезпечити їх дронами та мінометами? Скільки б люди не донатили грошей на їхню закупівлю, від того виробництво не з'явиться. Його слід організувати.

Дещо дивно говорити про це на закінченні другого року війни. Нагадаю: в нас досі немає власного патронного заводу, ми не виробляємо пороху. А міністр стратегічної промисловості Камишин у недавньому інтерв'ю промовив дивну фразу: ми будемо раді, якщо приватні інвестори візьмуться за виробництво порохів… А два роки до цього ви не були раді? Чи це короткий термін для організації такого виробництва?

Нагадаю: в нас досі немає власного патронного заводу, ми не виробляємо пороху. Дивно про це говорити майже на третьому році війни

Пам'ятаю, 2014 року після анексії Луганщини й Донеччини, через що ми втратили єдиний в країні Луганський патронний завод, я спитався у знаного військового експерта: як нам тепер воювати, наскільки складним й довгим буде будівництво нового патронного заводу? Відповідь мене здивувала. Виявляється, нині випускають патронні заводи на колесах. Тобто це таке модульне виробництво, яке за необхідності можна просто завантажити на платформи, перемістити в іншу частину країни й швидко відновити виробництво! Минуло дев'ять років: Україна досі не має власного патронного заводу за виключенням невеличного приватного виробництва, у якого доволі натягнуті відносини із керівництвом держави.

Всі ми пам'ятаємо заяви очільника "Рейнметал", який обіцяв через три місяці запустити спільне виробництво в Україні. Жодної заяви про його початок роботи. Що тут пішло не так? Виявляється, не лише українські чиновники можу бути брехунами. А й німецькі директори...

Про все це чомусь не говорять військові та економічні експерти. В нас взагалі чомусь не люблять обговорювати економічні питання. Витівки Безуглої та Фаріон, замерзаюча Росія, вибори в США - все це радо слухають. Але наша перемога кується в окопах й на виробництвах. Й на другому - економічному - фронті поки що не відчутно перемог.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі