Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
23.12.2023

Антизахідна "вісь зла" оголосила війну

Росія та Іран розглядають Ізраїль та Україну як маріонеткові держави Заходу, які слід стерти з карти світу

Дві дати назавжди залишаться у нашій пам'яті. 24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, щоб знищити українську державу та ідентичність. 7 жовтня ХАМАС вторгся до Ізраїлю, щоб Іран міг знищити Ізраїль. Російські сили та сили ХАМАС скоїли незліченні військові злочини проти українців та ізраїльтян.

Антизахідна "вісь зла", очолювана Росією та Іраном, є екзистенційною загрозою Ізраїлю та Україні. США та НАТО повинні заохочувати Ізраїль до створення двостороннього альянсу безпеки з Україною та надавати їй військову підтримку. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що "Росія, Китай і, певною мірою, Північна Корея прагнуть зміцнити взаємні зв'язки, оскільки вони все більше незадоволені світовим порядком, що ґрунтується на правилах". Кірбі вважає, що вони незадоволені порядком, заснованим на правилах, який США та Захід встановили після 1991 року, додаючи: "Ми, як і раніше, вважаємо, що цей порядок має значення, і є певні країни, які хотіли б діяти на шкоду йому".

Цілі Росії та Ірану щодо знищення України та Ізраїлю тісно взаємопов'язані. Росія використала війну проти України для зміцнення антизахідної "осі зла", яка об'єднує диктатури, щоб зруйнувати так званий однополярний світ під керівництвом США. Росія та Іран відкрито заявляють, що воюють з Україною та Ізраїлем, які описуються як західні "маріонеткові держави", що історично окупують російські та арабські землі.

Москва і Тегеран прагнуть стерти Україну та Ізраїль з лиця землі

Москва і Тегеран прагнуть стерти Україну та Ізраїль з лиця землі. Антиізраїльська геноцидна пісня "Від річки до моря" схожа на заклики російських націоналістів знищити Україну та вбити мільйони українців.

Росія та Іран були військовими союзниками протягом десятиліть, зокрема Кремль допомагав Тегерану у створенні його ядерної програми. Їхній військовий союз поглибився з літа 2022 року, коли Іран приєднався до війни РФ проти України. Військова техніка передається в обидві сторони. Москва закупила додаткові військові постачання з Північної Кореї.

Поширення ядерної зброї не турбує Росію, якщо країни, які набувають цю зброї, налаштовані проти Заходу. Україна відмовилася від ядерної зброї у 1990-х в обмін на марні гарантії безпеки, які Росія порушила.

Росію не змушують не надавати ядерні технології Ірану, Північній Кореї та іншим антизахідним країнам. Ядерний Тегеран вітався б Москвою та Пекіном у їхній боротьбі за так званий багатополярний світ.

Хоча Росія та Іран становлять екзистенційну загрозу для України та Ізраїлю відповідно, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху досі відмовлявся підтримувати Україну у війні з Росією. Ізраїль відмовився навіть постачати оборонну військову техніку, яка б могла бути використана для захисту українців від іранських дронів Shahed. Це дивовижно.

Зрештою, Україною керує єврейсько-український президент, чия родина постраждала під час Голокосту. Київ пережив найбільше єврейське відродження в Європі за останні 30 років, і щороку в Умані відбувається найбільший єврейський фестиваль на батьківщині засновника хасидизму.

Нетаньяху намагався задобрити Володимира Путіна як популістського націоналістичного ідеологічного союзника, потураючи пропутінським єврейським виборцям, які емігрували з Росії. Нетаньяху - це "путінверстехер", німецьке слово, яке використовується для опису політиків та бізнесменів, які прагнуть працювати з Путіним. На недавніх виборах в Ізраїлі рекламні щити зображували Нетаньяху та Путіна усміхненими та в обіймах.

Ізраїльські спецслужби проігнорували зростаюче російсько-іранське військове співробітництво, імовірно за вказівкою своїх політичних господарів, які прагнуть підтримувати добрі відносини з Росією. Нетаньяху був настільки впевнений у своїх особистих стосунках із Путіним, що ніколи не очікував, що той відмовиться від Ізраїлю на користь Ірану та його терористичного проксі ХАМАС. Саме це сталося після нападу останнього.

Перегрупування Росії з терористичними угрупованнями на Близькому Сході та створення Кремлем антизахідної "осі зла" вимагають рішучої відповіді з боку Заходу у вигляді ізраїльсько-українського військового союзу.

69% українців, на відміну лише від 6% росіян і 38% американців, симпатизують Ізраїлю

В Україні є потужна підтримка такого кроку. Нове опитування громадської думки показало, що українці набагато більш проізраїльськи налаштовані, ніж росіяни або навіть американці - 69% українців, на відміну лише від 6% росіян і 38% американців, симпатизують Ізраїлю. Тим часом палестинцям симпатизує лише 1% українців, порівняно з 21% росіян та 11% американців.

24 лютого 2022 року та 7 жовтня я 2023 року антизахідна "вісь зла" оголосила війну Заходу та заснованому на правилах міжнародному порядку, що існує з 1945 року

24 лютого 2022 року та 7 жовтня 2023 року антизахідна "вісь зла" оголосила війну Заходу та заснованому на правилах міжнародного порядку, що існує з 1945 року. Вона бореться з Заходом в Ізраїлі та в Україні. Росія та Іран розглядають Ізраїль та Україну як маріонеткові держави Заходу, які слід стерти з карти світу.

Після теракту ХАМАС стратегічно незрозуміло, як Ізраїль продовжує відмовлятись розвивати військові відносини з Україною, яку підтримує у військовому та дипломатичному сенсі США та НАТО. Такий альянс захистить Ізраїль та Україну від екзистенційних загроз, що походять від Москви та Тегерана, і водночас дасть потужний сигнал обом столицям про те, що Захід готовий захищати свої інтереси у Східній Європі, на Близькому Сході та у світі.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі