Як правильно обирати та розрізняти ікру

За нутритивною цінністю ікра - це насамперед високі концентрації двох основних типів омега-3 кислот (DHA, EPA) у ідеальній, навіть терапевтичній дозі

Східна Європа - лідер споживання ікри у Європі, світовий - Японія. У 2019 році Японія імпортувала у 30 разів більше ікри, ніж Україна. Інші регіони або не звикли їсти субпродукти, або (як прибережні регіони та острови) їдять тільки філе, можуть собі дозволити. Але користь і поживна щільність у потрохах та сполучній тканині (шкірі, плавцях, хвостах) у рази вищі.

Регіон Аляски (не бренд), Норвегія, Ісландія (величезні океанічні акваторії), Канада - основні регіони на слуху. Понад 95% лосося Норвегії - аквакультура. Оселедець та тріска в Норвегії дикі. Акваторії Норвегії екологічно чисті, але червона ікра видобувається з аквакультурної риби, та регуляцій вилову немає - бо риба видобувається із садків. Скільки у садки посадили - стільки виловили. У Канаді є як дикий лосось, так і аквакультурний. Ісландія не виробляє ікру лосося, решта риби там - дика. На Алясці заборонено аквакультуру в принципі для всіх видів риб.

Ікринки мають бути прозорими та чистими. За ієрархією вважається що щільніше і чистіше, то вище клас ікри

Ікринки мають бути прозорими та чистими. За ієрархією вважається що щільніше і чистіше, то вище клас ікри, що менше солі, прозоріше і цільніше, то краще, в ідеалі, ікра має бути непошкодженою. Сучасні методи збереження - вакуум - можуть візуально їх "роздавити", особливо крайні біля стінки скляної банки.

Ікра - продукт, що швидко псується, частина продається пастеризованою. Частина - з додаванням консерванту (в Україні це е200, е211, інакше на полицю не потрапить).

Якщо хочеться свіжий продукт, де додана тільки сіль - це заморозка

Якщо хочеться свіжий продукт, де додана тільки сіль - це заморозка. Або дефрост та упаковка під вакуумом (зберігання пару днів). Лосось ловиться невеликими суднами, які здають рибу на завод на березі, де здійснюється потрошіння та переробка у найкоротші терміни.

Ікра горбуші. Дрібний вид лосося. Помаранчево-рожева, не рідка. Солодкувата.

Кети - велика, не рідка, з характерним смаком.

Нерка - найщільніший вид, ближче до щільних м'ясних видів типу тунця. Ікра дрібна, інтенсивна та приємно гіркувата.

Кижуч - м'який і нейтральний, найневиразніший, сподобається тим, хто не любить інтенсивний рибний присмак, але любить перекусити омега-3.

Чавича - перша йде на нерест, ікра велика та щільна, ароматна.

За нутритивною цінністю ікра - насамперед це високі концентрації двох основних типів омега-3 кислот (DHA, EPA) у ідеальній, навіть терапевтичній дозі. Вітамін А (імунітет!!), трохи заліза. Йод - денна норма в 2 ст. л.

З не лососевих - оселедець, ікра тріски у фаворитах особисто моїх. Критично - відсутність рафінованої олії та консерванту. Гугл на допомогу, всі вступні дала.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі