Полювання на ухилянтів. Чому я вважаю мобілізацію програною битвою

Очевидно, що треба змінювати підходи, започатковувати нові правила, ухвалювати нові закони. Але парламент нічого не робить. Зрозуміло: професія тамади й весільного фотографа не передбачає навичок управління державою та розробки дієвих законів

Вчора до фітнес-центру в Ужгороді завітали дядьки в пікселі й зі зброєю. Вони роздавали повістки іншим дядькам в трєніках. Сьогодні такий рейд відбувся в Дніпрі. А у Львові повістку видали водієві BMW після того, як він прокотив свого друга на лижах по автодорозі. Покарали повісткою.

Народ такі ініціативи підтримує: це ж краще, ніж "вінтити" ухилянтів на вулицях й на ринках. Чому краще - не пояснюють. Чим торговець ринку відрізняється від відвідувача спортзали? А може, це та сама людина? Продав товар - пішов у качалку…

Про покарання за порушення ПДР чи громадського порядку у вигляді призову до війська вже багато говорили\писали: якось воно неоднозначно виглядає. Типу: законослухняні громадяни не повинні захищати батьківщину?..

Ми не знаємо цифр й потреб армії, але є велика підозра, що плани призову регулярно зриваються

З іншого боку, проблема залишається: добровольці закінчилися, інші військовозобов'язані захищати вітчизну не поспішають. Ми не знаємо цифр й потреб армії, але є велика підозра, що плани призову регулярно зриваються. Проблема мобілізації застаріла, й її слід вирішувати.

В Офісі простих рішень на Банковій підійшли до проблеми як завжди: верховний вождь наказав розігнати поганих воєнкомів й набрати хороших. Де взяти - не сказав. Тому місце матьорих чиновників в погонах посіли дилетанти, хоча деякі з них й із бойовим досвідом. Але на Банковій, віддаючи наказ, не подумали, що вміння штурмувати ворожі окопи й вміння організувати мобілізаційні процедури потребують різної кваліфікації. Тобто у черговий раз формула "треба просто набрати рекрутів" не спрацювала.

Хочеш перемогти конкурента - наведи на його заклад ТЦК

На цьому тлі невдоволення в народі наростає. Дехто, не читаючи законів й Конституцію, заявляє прямо: не хочу служити й не буду! Воєнкоми - беспрєдєльщікі, доколє! Інші резонно зауважують: візити озброєних людей до спортзалів заважають людям, що придбали абонемент, тягати штангу, ламають бізнес власників спортзакладів. Завтра такі рейди можуть пройти по перукарнях й ресторанах. Хочеш перемогти конкурента - наведи на його заклад ТЦК.

Слід визнати: все це виглядає по-дикунськи, ганьбить людей в формі, породжує неповагу до військових.

Ви спитаєте: а що робити, коли люди ховаються й не йдуть до ТЦК за власним бажанням? Ну, тоді треба застосувати силу закону. Але це неможливо. Закон кривий-косий. Ухилятися від отримання повістки дуже легко: не відкривай двері на дзвінки незнайомців, або просто з'їдь до діда у село чи орендуй квартиру. Інститут прописки в нас скасовано, але армія продовжує жити за законами "совка".

Очевидно, що треба змінювати підходи, започатковувати нові правила, ухвалювати нові закони. А це вже поза зоною відповідальності МО й ТЦК. Щось наш парламент з її "зеленою" більшістю зробив у цій царині? Ні, не чули. Зрозуміло: професія тамади й весільного фотографа не передбачає навичок управління державою та розробки дієвих законів.

Чому б не розробити механізм розсилки повісток в додатку, після чого візит до ТЦК має бути обов'язковим?

Ок, якщо немає власного розуму - позичте у інших. Наприклад, у ворога. За порєбріком також відсутній інститут прописки. Але там немає проблеми з набирання свіжого м'яса до утилізації під Авдіївкою та Херсоном. На Расії давно запроваджена система, за якою надсилання цифрової повістки у військкомат дорівнюється до отримання паперової. Але ж в нас так само є застосунок "Дія" й дуже просунутий цифровий міністр Фьодоров, яким всі не втомлюються захоплюватись й навіть бачать його прем'єром. Чому б не розробити механізм розсилки повісток в додатку, після чого візит до ТЦК має бути обов'язковим?

Хтось скаже: ну то й що? А от я не прийду - та й годі! Але тоді ви потрапите під дію Кримінального кодексу як ухилянт від військової служби. Здавалося б, все просто: відкриття кримінального провадження-слідство-суд. До того можуть бути застосовані додаткові санкції, скажімо, блокування додатку "Дія", банківських рахунків й зарплатних виплат, накладення штрафів, вилучення майна тощо. Законодавцеві є над чим працювати… але ж він не працює. А якщо сьогодні справа ухилянта дійде до суду - хто ж його судитиме? В нас справи у судах розглядають роками, бо судова система розвалена вщент, існує суто формально.

Тим часом в окопах гинуть люди, які прийшли до ТЦК, аби боронити не лише свої родини, а й тих чиновників, які не хочуть напружуватися

І що за таких обставин робити ТЦК і хто у цьому безладі винний? Та всі потроху: міністр оборони й Кабмін, які не подали своїх пропозиції парламенту, міністр Фьодоров, який не вставив у "Дію" відповідний сервіс, законодавці, які не ухвалили потрібних законів, керманичі з Банкової, які й не бралися за реформу судів… А тим часом десь далеко точаться криваві бої, в окопах майже два роки сидять й гинуть ті самі люди, які в перший день рашистської навали прийшли до ТЦК, аби боронити не лише свої родини, а й тих великих чиновників, які або не хочуть напружуватися, або не вміють цього робити. Вони програли цю битву, але не дуже тим переймаються.

Народ отетеріло за цим спостерігає, дивиться Телемарафон й нічого не розуміє…

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі