Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
04.12.2023

Геноцид, тортури, зґвалтування: російський почерк іншого злочину

Після перемоги у Першій карабаській війні Вірменія провела політику культурного геноциду на п'ятій частині території Азербайджану, яку вона незаконно окупувала протягом майже трьох десятиліть

Після розпаду СРСР у 1991 році найбільше військових злочинів проти азербайджанського, сирійського та українського народів скоїли вірменські, сирійські та російські спецслужби та воєнізовані формування. Ця стаття присвячена лише військовим злочинам, скоєним Вірменією під час Першої війни за Карабах у 1988-1992 роках, і Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

Вірменія за військової допомоги Росії здійснила широкий спектр військових злочинів проти азербайджанського цивільного населення та військовополонених. Після перемоги у Першій карабаській війні Вірменія провела політику культурного геноциду на п'ятій частині території Азербайджану, яку вона незаконно окупувала протягом майже трьох десятиліть.

В Україні російська армія та спецслужби вчинили ті самі військові злочини проти цивільного населення та військовополонених, а також культурний геноцид на окупованих територіях і через атаки по цивільних цілях в Україні.

Коріння вірменських і російських військових злочинів подібні в трьох аспектах.

По-перше, Вірменія та Росія заперечують існування азербайджанського та українського народів відповідно. Вірменські націоналісти регулярно називають азербайджанців "турками" або погоджуються з перськими націоналістами, що Азербайджан має належати Ірану. Російські імперські націоналісти вважають українців, росіян і білорусів трьома гілками єдиного всеросійського народу.

По-друге, військові злочини і жорстокість вірменські націоналісти розглядають як помсту за геноцид вірмен у 1915 році. Російські імперські націоналісти бачать так звану "спеціальну військову операцію" як другу велику вітчизняну війну для боротьби з відродженням нацизму в Україні. Азербайджанці не мають жодного відношення до страшних злочинів, скоєних у 1915 році проти вірменського народу. Тим часом просто смішно вважати Україною нацистською, коли її президент єврей, а ультраправі партії маргінальні. Вірменські та російські націоналісти набагато більш екстремальні, ніж націоналісти в Азербайджані та Україні.

З 15 республік колишнього СРСР лише Вірменія та Росія не визнавали кордони радянських республік як міжнародні кордони після 1991 року

По-третє, вірменські та російські військові злочинці прагнуть до створення Великої Вірменії та Великої Росії шляхом окупації азербайджанських та українських земель. З 15 республік колишнього СРСР лише Вірменія та Росія не визнавали кордони радянських республік як міжнародні кордони після 1991 року. Азербайджан зараз звільнив території, окуповані Вірменією. Україна все ще перебуває у стані війни з Росією за звільнення земель, окупованих Росією з 2014 року.

Військові злочини Вірменії та Росії проти азербайджанців і українців подібні за вісьмома напрямками.

Перше, етнічні чистки. 750 тис. азербайджанців і 15 млн українців були змушені евакуюватися зі своїх домівок у Вірменії, Азербайджані та Україні. Мільйони азербайджанців і українців стали внутрішньо переміщеними особами або втекли за кордон як біженці.

Друге, діти. Із 3888 азербайджанців, зниклих безвісти під час Першої карабаської війни, 71 - дитина, і вони вважаються загиблими. Рашид Бегларян був затриманий і звинувачений у катуванні ув'язнених та інших осіб у дитячій лікарні №3 міста Ханкенді. Інші діти були вбиті під час вірменських нападів на села. Росія проводить більш систематичну політику депортації українських дітей до Росії, де їх усиновлюють і русифікують російські урядові та державні чиновники. Вірменія та Росія встановили міни, які нагадують іграшки, як це робив СРСР в Афганістані в 1980-х, внаслідок чого були поранені або вбиті діти в Азербайджані та Україні.

Третє, зґвалтування і сексуальне насильство. Під час Першої карабаської війни були випадки зґвалтування та групового зґвалтування азербайджанських жінок і застосування інших форм сексуального насильства. В Україні ООН повідомила, що російські війська вчинили сотні випадків сексуального насильства над дітьми та жінками віком від 4 до 82 років.

Російські війська катували і вбивали українців у кожному окупованому регіоні України

Четверте, позасудові вбивства. Із 3888 азербайджанців, які вважаються зниклими безвісти, 3170 були солдатами та 718 цивільними. У 1992 році в Ходжолі були вбиті 600 цивільних азербайджанців. Російські війська катували та вбивали українців у кожному окупованому регіоні України. Мадат Бабаян затриманий за причетність до різанини в Ходжолі.

П'яте, грабунок. Вірменські та російські війська систематично грабували території, які вони окупували, вивозячи вкрадені речі до Вірменії та Росії.

Шосте, руйнування культури. Вірменська і російська окупації мали на меті знищити азербайджанську та українську національну ідентичність на окупованих територіях. Бібліотеки, архіви, музеї, історичні пам'ятники та меморіальні дошки, мечеті, церкви, урядові будівлі, комунальні служби та будинки були обстріляні та знищені. ЮНЕСКО пасивно поставилося до вірменського та російського культурного геноциду в Азербайджані та Україні.

Колишні окуповані Вірменією території Азербайджану і окуповані Росією частини України є найбільш замінованими регіонами у світі

Сьоме, міни. Колишні окуповані Вірменією території Азербайджану і окуповані Росією частини України є найбільш замінованими регіонами у світі. Ці міни становлять загрозу життю переселенців та біженців, що повертаються, і шкодять відновленню економічної діяльності. Усунення цих мін займе десятиліття і коштуватиме великих державних витрат.

Восьме, екоцид. Вірменська та російська окупації азербайджанських та українських земель спустошили їхнє середовище. Знову ж таки, щоб виправити це, знадобиться багато часу та державне фінансування.

Азербайджан і Україна почали розшук, розслідування, притягнення до кримінальної відповідальності та засудження вірменських і російських військових злочинців. Азербайджан не може просити Міжнародний кримінальний суд, МКС, розслідувати вірменські злочини, оскільки вони були скоєні до прийняття Римського статуту в 1998 році.

Вірменія недавно приєдналася до МКС, знаючи, що її злочини, скоєні під час Першої карабаської війни, не можуть бути розслідувані. Якби МКС мав юрисдикцію щодо військових злочинів, скоєних під час Першої карабаської війни, то колишнім президентам Вірменії Сержу Саргсяну і Роберту Кочаряну та іншим вірменським націоналістам із карабаського клану, який домінував у незалежній Вірменії, були б видані ордери на арешт.

МКС розслідує військові злочини в Україні. У березні 2023 року МКС видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Поїздки Путіна обмежилися Білоруссю, Китаєм і Північною Кореєю.

В Азербайджані затримано вісім високопоставлених вірменських націоналістів і 38 вірменських військових за звинуваченнями, починаючи від військових злочинів, тероризму, сепаратизму та геноциду.

Араїку Арутюняна засуджено за шістьма кримінальними обвинуваченнями, зокрема планування та ведення агресивної війни, порушення міжнародного права під час війни, віддання злочинних наказів, умисне вбивство, тероризм і створення незаконних збройних формувань сепаратистів. Вагіф Хачатрян був засуджений за військові злочини та геноцидну політику етнічної чистки в селі Мешалі Ходжалинського району в грудні 1991 року. Оскільки йому більше 65 років, Хачатрян був засуджений до 15 років, а не до довічного ув'язнення.

Використовуючи сучасні технології та соціальні медіа, Україна змогла розслідувати російські військові злочини в такому масштабі, який раніше був неможливий під час конфліктів і війн

Використовуючи сучасні технології та соціальні медіа, яких не було під час Першої карабаської війни, Україна змогла розслідувати російські військові злочини в такому масштабі, який раніше був неможливий під час конфліктів і війн. Україна висунула кримінальні звинувачення сотням полонених російських військових і заочно російським солдатам за подібні військові злочини до тих, які вчинили вірменські націоналісти.

Ці військові злочини варіювалися від військової агресії, порушення міжнародних законів, таких як Женевська конвенція, тортури, зґвалтування і вбивства. Російські націоналісти проводили політику геноциду, викрадаючи українських дітей. 70-річний лідер пропутінської партії "Справедлива Росія" Сергій Миронов і його нова дружина усиновили викрадену з Херсона українську дитину.

Україна слідом за Азербайджаном висуне кримінальні звинувачення проти Росії та Вірменії, відповідно за знищення культури, екоцид та встановлення тисяч мін. Вимоги щодо компенсації від Вірменії та Росії сягатимуть мільярдів доларів за знищення культури і навколишнього середовища на землях, які вони окупували.

Західні уряди та міжнародні організації зосереджуються на військових злочинах Росії в Україні, переважно ігноруючи військові злочини Вірменії, Сирії та Росії проти азербайджанців і сирійців, а також злочини Китаю проти мусульманських народів Східного Туркестану - регіону Сіньцзян. Подвійні стандарти на Заході щодо злочинів, скоєних проти ісламського народу - аморальні. Права людини є неподільними, а міжнародне право має бути застосовним до всіх країн. Азербайджан і Україна добиваються справедливості щодо притягнення до відповідальності військових злочинців.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі