Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
14.08.2024

10 доводів на користь того, що Україна звільняє Курську область

Думки західних і вітчизняних експертів розділилися: треба чи не треба звільняти Курщину? Зараз складно передбачити наслідки цієї операції, однак хіба загальне піднесення в суспільстві не варте того?

Соціальні мережі, друковані та електронні засоби масової інформації переповнені аналітикою та відеозвітами про вхід українських військ у російську Курську область. Нагадаємо, подібна акція відбувається не вперше, але минулі інтервенції на Білгородщину здійснювали проукраїнські "Ліга свободи Росії", "Російський добровольчий корпус" і підрозділи "Сибірського батальйону", які вербували російських громадян. Та зараз - у відеорепортажах показують лише українських військових і грузинських волонтерів.

Деякі західні експерти та ЗМІ поспішили розкритикувати воєнні дії України за її межами, адже на Донбасі українські Сили оборони тим часом перебувають під шаленим тиском російської армії

Деякі західні експерти та ЗМІ поспішили розкритикувати воєнні дії України за її межами, адже на Донбасі українські Сили оборони тим часом перебувають під шаленим тиском російської армії. Західні експерти та українські політичні і військові лідери мають на Курську операцію діаметрально протилежні погляди. Одні вважають ці військові дії помилковими, адже на Донбасі бракує живої сили, там дуже важкі бої. Інші - розглядають воєнні дії України в Росії як удар по РФ наприкінці її поточного наступу; Очільник ГУР Кирило Буданов вважає, що у Кремля залишилося всього два місяці зручних можливостей для наступальних атак. Нижче я наводжу десять можливих причин військового втручання України в Курську область Росії:

1. Інформаційна війна: піднесення морального духу українських громадян і зниження моралі російських військових і цивільних.

2. Приниження: принизити президента Володимира Путіна і тим самим розпалити проти нього незгоду серед російських політичних, військових та економічних еліт.

3. Вплив на російську пасивність: принесіть війну додому мільйонам росіян, які залишалися пасивними та продовжували своє життя, ігноруючи геноцидну війну Росії проти України.

4. Санітарна зона: Путін оголосив про намір створити буферну зону всередині Харківської області, однак марно. Натомість Україна вже успішно створює санітарну зону на Білгородщині й Курщині, що виводить українське прикордоння за межі досяжності російської артилерії та перекриє шляхи постачання російським військам на Донбасі.

5. Санкції: після закінчення терміну дії українсько-російської угоди про транзит газу на 2019-2024 роки, Україна може захотіти захопити, контролювати або знищити Суджанський транспортний вузол для транспортування російського природного газу до Європи через Україну. Проросійським Угорщині, Словаччині та Австрії, які мали майже три роки, щоб знайти альтернативні неросійські джерела енергії, можливо, доведеться змінити свою досі негативну політику щодо України.

6. Око за око в ядерній енергетиці: малоймовірно, але Україна може прагнути захопити Курську АЕС, розташовану за 70 км на північний схід від Суджі, щоб використовувати її як розмінну монету для повернення Запорізької АЕС, яку Росія окупувала у березні 2022 року.

7. Російська опозиція: забезпечити платформу реальній російській опозиції, представленій "Лігою свободи Росії", "Російським добровольчим корпусом" і "Сибірським батальйоном" (на відміну від російських лібералів-емігрантів, які не мають впливу всередині Росії), щоб посіяти незгоду проти режиму Путіна. У червні минулого року війська Євгена Пригожина "Вагнер" використовували Бєлгород як трамплін для свого наступу, який майже дійшов до Москви.

8. Червоні лінії: операція може бути спробою показати, що страх США перед російськими "червоними лініями", що призвів до обережного підходу в постачанні Україні військового обладнання та обмеження його використання в Росії - міф.

9. Рух у кліщі: з іншою спеціальною військовою операцією в Білгородській області або без неї, операція на Курщині може бути маневром з метою оточити російські війська і затиснути їх у кліщі.

10. Погляд у 2025 рік: українські війська та грузинські волонтери успішно прорвали російські укріплення під час операції загального збройного типу, використовуючи засоби радіоелектронної боротьби, щоб вивести з ладу російські засоби зв'язку та безпілотники. Їхні військові дії зберуть цінний досвід, який можна буде використати для ймовірного наступу України навесні наступного року; тоді Україна зможе використовувати літаки F-16, недоступні для використання на території Росії.

Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі