Тим, хто постійно в стресі: три прості способи знизити кортизол

І традиційно нагадаю, що прочитав – не дорівнює зробив. Всі поради звучать легко, як кубики преса: всі знають як, мало хто робить

Гормон кортизол обмежує функції, які не є важливими в тривожних реакціях. Він визначає імунну відповідь, пригнічує діяльність травної та репродуктивної системи, уповільнює процеси зростання. Відбувається контроль лише трьох реакцій – настрою, мотивації та страху.

Коли стресовий фактор присутній часто чи постійно, реагування на ситуацію залишається у включеному стані завжди

Як тільки загроза, що сприймається, проходить, рівні гормонів повертаються до колишніх значень. Поступово системи відновлюють свою діяльність. Коли стресовий, хай і невеликий фактор, присутній часто чи постійно, реагування на ситуацію залишається у включеному стані завжди. В результаті отримуємо сучасний діагноз умовної "надниркової втоми" – дезадаптації органу та нездатності його виконувати свої функції. Відбувається їх зниження, та реакції стає недостатньо, щоб підтримувати функції тіла в нормі.

Крім медитацій, ванн із сіллю, прогулянок у лісі, контрастного душу (невеликий перепад), спорту з низькою інтенсивністю та засипання до 23:00, на постійній основі рекомендую підключити:

• тупіж. Вибачте, але це важливе дофамінове голодування. Бліц-варіант – 30 хвилин раз на пару днів ви робите нічого. Сидіть на дивані. Ні телефону, ні книг, ні фільму – ви просто сидите. Це складно, всі думки передумали, нових немає, пройде цілих три хвилини, залишиться 27. Ось займайтеся чим завгодно, але без нової інформації. Продвинутий рівень – влаштовувати собі суботи або неділі без гаджетів.

Не крутіть постійно в голові дрібні думки. Хочете – виписуйте на папір

• менше дрібних думок. Не крутити їх постійно у голові. Хочете – виписувати на папір. Хочете – приймати дрібні рішення і завершувати (піду зроблю чай-чайник нагрівся-чай залитий, молодець, піти поміняти воду у вазі квітів-змінив-завершив-молодець). Тисяча продумувань завдань і постійно гасати з ними в голові – дисфункція.

• щодня тіште ваші 5 органів почуттів: і тактильно, і око, і аромат. Важливо задіяти всі 5 аналізаторів, отримувати максимум задоволення. У мене це ритуал з матча: мій ідеальний та красивий зовні, теплий, прогрітий, аромат чаю, смак. Трихвилинне чаювання ідеально працює з дофіміновими рецепторами.

І традиційно нагадаю, що прочитав – не дорівнює зробив. Всі поради звучать легко, як кубики преса. Усі знають як, мало хто робить.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі