Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
06.11.2023
1

Шизофренічна одержимість. Путін знову показав себе дурнем

Російський диктатор в черговий раз спробував заперечувати існування України, але натомість знову продемонстрував глибину своєї ущербності

Ще однією ознакою одержимості стало те, що Володимир Путін знову спробував заперечувати існування України, цього разу на зустрічі з членами Громадської палати. Він заявив, що України не існувало у складі Російської імперії. Повторюючи улюблену нісенітницю, Путін назвав Україну штучно створеною радянським лідером Володимиром Леніним. До складу Української РСР входили начебто "південні російські землі", а радянський режим створив штучну українську ідентичність, окрему від російської.

До складу Російської імперії справді не входила Україна, але це сталося через національні репресії царського режиму проти української ідентичності та заборони української мови у Валуївському циркулярі 1863 року та Емському указі 1876 року. Українська була єдиною неросійською мовою в Російській імперії, яку було заборонено. Українців було офіційно названо малоросами у царському переписі 1897 року.

Навпаки, в Австро-Угорській імперії українська ідентичність та українська мова не зазнавали репресій. Греко-католицька церква була легальною. Українські історики та науковці могли проводити дослідження та публікувати журнали та книги. У Першу світову війну українцям дозволили формувати власні частини в австро-угорській армії.

Використовуючи історичні ревізіоністські аргументи Путіна, можна згадати, що Донецьк був заснований валлійцем Джоном Хьюзом, тому цей регіон є "історичною валлійською землею", а не "південною Росією"

На святкуванні незаконних референдумів, що відбулися 30 вересня 2022 року, Путін назвав Херсонську, Запорізьку, Донецьку і Луганську області південноросійськими землями, міста яких були засновані Катериною ІІ. Використовуючи історичні ревізіоністські аргументи Путіна, можна згадати, що Донецьк був заснований валлійцем Джоном Хьюзом, тому цей регіон є "історичною валлійською землею", а не "південною Росією".

У травні Путін знову показав свою історичну безграмотність. На зустрічі з головою Конституційного суду Росії Валерієм Зорькіним вони вивчили карту, складену картографом XVII століття Юбером Жайо для французького короля Людовіка XIV. Путін та Зорькін представили карту як доказ, що Україна – це історична фікція.

Як показали спостерігачі відеоролика, на карті було чітко написано "УКРАЇНА". Чого вони не помітили, так це "РОСІЇ", бо цей термін увійшов у вжиток лише в 1721 році, коли Московія стала Російською імперією.

На карті були міста Київ та Москва, але не було Санкт-Петербурга, який був заснований лише у 1703 році. У 1982 році радянська влада відзначила 1500-річчя від дня заснування Києва, бо Київ на 600 років старший за Москву.

На відміну від безграмотного історика Путіна, українці мають набагато більше претензій на звання найстаріших зі східних слов'ян. Справді, у 1990-ті український націоналіст Дмитро Корчинський жартома сказав Володимиру Жириновському, що українці підтримають східнослов'янське об'єднання зі столицею в Києві. Жириновський відхилив пропозицію.

Путін заперечує існування України, відкрито крадячи українську історію та територію, щоб надати докази свого твердження, що Росія має "тисячолітню історію". У 2016 році, через два роки після того, як Росія вторглася і анексувала Крим, поруч із Кремлем відкрили величезний пам'ятник князю Володимиру, який правив Київською Руссю наприкінці X – на початку ХІ століття.

Пам'ятник князю Володимиру стоїть у Москві, яка вперше згадується лише у 1147 році, тобто через 132 роки після його смерті

Пам'ятник стоїть у Москві, яка вперше згадується лише у 1147 році, тобто через 132 роки після смерті князя Володимира. Претензії Кремля на історію Київської Русі спрямовані на те, щоб заперечувати спадщину України та надати достовірності територіальним претензіям Росії щодо нібито "історичних російських земель".

Перетворення Путіним російської історії на зброю демонструє глибокий ступінь ущербності Росії щодо незалежної України, оскільки саме її існування ставиться під сумнів. Історичні міфи про російську історію створювали царі, комісари та нинішні мешканці Кремля. Історики Північної Америки та України з 1991 року розглядають українську історію окремо від російської. Радянська та російська історія, починаючи з 1991 року, позбавляла українців будь-якої суб'єктності, підпорядковуючи їх та їхню землю історії під керівництвом та домінуванням Росії.

Путінське перетворення історії на зброю відбувається вже майже два десятиліття, і немає жодних ознак, що ослабне. Історичні міфи сильні в руках імперіаліста, який бажає застосувати до них військові дії. За вісім місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Путін написав есе обсягом 6000 слів, у якому пояснив, що Україна – це фікція, придумана більшовиками та Заходом з 1991 року. Росіяни та українці нібито "один народ", написав Путін – брехня, яку він говорить із 2000-х. Нарис Путіна був поширений у російській армії і його слід розглядати як ідеологічний трактат, що обґрунтовує так звану "спеціальну військову операцію".

Російські царі, комісари та нинішні жителі Кремля прагнуть підтримати міф про росіян як найстарішого зі східнослов'янських народів, що свідчить про російське лідерство в царській імперії, СРСР та Євразії. Насправді Путіна слід розуміти як старомодного імперіаліста ХІХ сторіччя. Його імперіалізм замаскований твердженнями, що Росія є цивілізованою державою, а не нормальною національною країною. Путін заявив на Валдайській конференції в жовтні: "Росія не має кордонів, так само як інші цивілізації не мають кордонів".

Російські націоналісти та імперіалісти одержимі Україною та заперечують існування українського народу, щоб підтримати свою міфологізовану російську історію.

Цілі Кремля – геноцидне знищення українців та заміна їх слухняними малоросами, які будуть дотримуватися міфологізованої історії Росії

Путін просунув цю міфологізовану історію на крок далі, перетворивши її на зброю мілітаристського імперіалізму. Цілі Кремля – геноцидне знищення українців та заміна їх слухняними малоросами, які будуть дотримуватися міфологізованої історії Росії.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі