Вічний нагляд за можновладцями. Чи спрацює експеримент?

Якщо ти сьогодні прийшов до влади, скількись часу займав посаду і через це до кінця життя твоє майно і фінанси регулярно перевірятимуть і контролюватимуть – це серйозний стримуючий чинник за наших реалій

"Верховна Рада ухвалила законопроєкт про дожиттєвий замість трьох років, як було раніше, фінмоніторинг політично значущих осіб".

Очевидно, це теж відбулось не без контролю Пенні Пріцкер. На нас апробують всі інструменти потенційного стримування корупції, які тільки можуть вигадати, навіть експериментальні. А що робити, якщо стандартні не діють?

Хоча стосовно конкретно цього закону є проблемний момент: з порушенням всіх норм з конституційними включно дію закону поширили на тих, хто займав посади протягом 30 років. А жоден правовий акт не може мати зворотної дії, це аксіома. Тобто найпевніше закон буде успішно оскаржено в Конституційному суді.

Фахівці кажуть, що "вічний нагляд" створить важелі тиску на наших політиків для недружніх держав. Тобто все непросто

Чи після цього буде тільки внесено правки щодо обмеження застосування дожиттєвого моніторингу тільки наявними і майбутніми посадовцями, чи весь експеримент викреслять, – сказати складно. Зрештою, дожиттєвий варіант – дійсно експериментальний. Всюди працює, як і в нас раніше, термін в 3 роки після залишення посади. Та й фахівці кажуть, що "вічний нагляд" створить важелі тиску на наших політиків для недружніх держав. Тобто все непросто.

Однак якщо експеримент все ж буде реалізовано – то це, принаймні, змусить серйозно замислитись тих, хто тільки збирається йти у владу. Якщо ти сьогодні прийшов до влади, скількись часу займав посаду і через це до кінця життя твоє майно і фінанси регулярно перевірятимуть і контролюватимуть – це серйозний стримуючий чинник за наших реалій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі