Путін готовий зміцнити монстра

Це може не сподобатись Китаю

Візит Кім Чен Ина до РФ – це насамперед сигнал Заходу. Домовитися про постачання північнокорейської зброї та боєприпасів – для цього достатньо російського міністра оборони Сергія Шойгу. А зустріч на російському космодромі на Далекому Сході є прямим натяком на те, що Північна Корея може отримати допомогу у запуску супутників, що поки що в режиму не працює: попередні запуски були невдалими. Відвідування заводу, де виробляють літаки Су, – це ще один сигнал, адже це ще одне слабке місце режиму. Володимир Путін говорить Заходу і азійським країнам, що готовий "закрити" слабкі місця і зміцнити монстра, зробивши його водночас більш залежним від РФ.

Те, що Путін прийняв запрошення відвідати Пхеньян, є свідченням його прагнення створити дуже нерівне, але повʼязане спільною антипатією до Заходу партнерство в сфері безпеки

Північна Корея завжди була зобов'язана своїм існуванням Китаю, очевидно, що цей візит теж з китайцями щонайменше обговорювався, якщо не був погоджений. Китайцям потрібно ускладнити стратегію їхнього стримування з боку США та азійських країн і зробити Північну Корею більш потужною, але контрольованою. Новина про те, що Путін прийняв запрошення відвідати Пхеньян, є свідченням його очевидного прагнення створити дуже нерівне, але повʼязане спільною антипатією до Заходу партнерство в сфері безпеки. Кім Чен Ин розуміє, що він потрібний: від поставок озброєнь до геополітики. І, звісно, радіє, адже він отримає продовольство та можливо обмежений доступ до технологій.

Токсичність Путіна відчувається і в Азії

Втім, китайці мають обережно ставитися до зростання впливу РФ в Північній Кореї – це завжди була їхня вотчина, і ділити її з Путіним вони точно не дуже раді. Відсутність високого китайського представництва на економічному форумі у Владивостоці – це найкраще свідчення, що у Китая з РФ все далеко не просто. Путін відкривав форум у сумній компанії з віце-президентом Лаосу, що виглядало кепсько і навіть принизливо, хоча напевно Москва зробила все, щоб забезпечити присутність високих гостей з Азії. Партнерство з "товарищем Кімом" – це останнє, до чого може вдатися Путін, когось гіршого у світі банально немає. Тому незважаючи на всі ризики постачання зброї, сам факт візиту для нас це геополітично хороший знак, адже ізоляція РФ працює навіть в Азії, хоч і зовсім не так, як нам би хотілося – дуже вибірково і на основі "азійських" геополітичних уявлень, що дуже відрізняються від наших. Токсичність Путіна відчувається і в Азії – візит північнокорейського диктатора і вражаюча відсутність азійських лідерів у Владивостоці говорять краще за будь-які приклади.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі