Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
22.08.2023

Спотворене покоління: чому вчать нові російські підручники

Росія не залишає спроб реабілітувати злочини СРСР та Російської імперії

Росіяни ніколи не займалися самоаналізом царського колоніалізму чи радянських злочинів, тому Росія не перетворилася на постімперську національну державу. За майже 25 років правління Володимира Путіна РФ провела ресовєтизацію і, як показує новий шкільний підручник, перетворила Йосипа Сталіна на культового героя.

Це не підручник з історії, а розповідь про виправдання російських і радянських злочинів, а також заклик до юних читачів прийняти ці злочини, як свої власні

Джейд МакГлінн, авторка нового дослідження російської політики пам'яті, написала: "Це не підручник з історії, а розповідь про виправдання російських та радянських злочинів, а також заклик до юних читачів прийняти ці злочини, минулі та нинішні, як свої власні. У новому підручнику стверджується, що Росія ніколи не розпочинала воєн, країна завжди була країною героїв, українці – нацисти, а Захід – дияволи. Недовірливе радянське суспільство вимагало арештів та депортацій меншин за Сталіна. Тим часом, військові злочини в Бучі та інших місцях в Україні – фальшиві новини, зроблені нацистами та західними спецслужбами".

Новий підручник продовжує радянську традицію позитивного опису завоювання нової території як привнесення культури, сучасності та звільнення від іноземних гнобителів. Мета Путіна щодо возз'єднання "російських" (тут розуміється як трьох східних слов'янських народів) земель дасть йому місце в історії поряд із Петром I та Сталіним. Російських дітей навчатимуть того, що розпад СРСР і кольорові революції були частиною довгострокової західної змови, спрямованої на розчленування "Росії" та контроль над її ресурсами. У СРСР та Росії дисиденти описуються в новому підручнику як агенти Заходу або простаки.

Росія не вважає себе винною у злочинах і тому не думає про своїх жертв. Підручник зображує Росію тільки такою, що була жертвою західних інтриг і ніколи не була агресором. У новому підручнику Росія продовжує фокусуватися на зловживаннях, нібито заподіяних Заходом російському народу, ігноруючи порушення прав інших людей.

Майже дві третини росіян вважають, що їхня країна займає виняткове та особливе місце в історії

Новий підручник продовжує месіанську традицію показувати Росію як таку, що має виняткову роль у світі, яка протягом усього ХХ століття була зациклена на жертві та смерті. Руйнування і мучеництво Росії виправдовуються необхідністю "денацифікації" України – процесу, який є не чим іншим, як фашистською концепцією очищення суспільства. Майже дві третини росіян вважають, що їхня країна займає виняткове та особливе місце в історії, порівняно з 13% у 1992 році.

Російська культура затушовує та романтизує насильство, властиве РФ після розстрілу російського парламенту 1993 року. З того часу численні вбивства журналістів супроводжуються двома чеченськими війнами, фабрикацією заморожених конфліктів у Грузії та Молдові, захопленнями школи в Беслані та театру в Москві, килимовими бомбардуваннями сирійців, вторгненнями до Грузії та України, анексією частини їхніх територій. Беззаконня російської диктатури поряд із державним культом війни підживлюють зовнішню військову агресію.

Путінська Росія прийняла від радянської спадщини асоціацію колоніалізму з Заходом. Біла російсько-емігрантська ідеологія євразійства, популярна в Росії, розглядає панування Росії над неросійськими як позитивний чинник, який пояснює, чому російські лідери обурені українськими підручниками, які засуджують російський колоніалізм. Радянські та російські підручники стверджують, що етнічної ворожнечі між росіянами та неросіянами, а особливо між росіянами та українцями, ніколи не було ні зараз, ні в минулому.

Витоки російського месіанізму та винятковості лежать у сталінській політиці, що проводилася після Голодомору 1933 року в Україні, коли радянська історіографія реабілітувала царське минуле та прославляла імперські завоювання. У радянські часи історія СРСР була кінцем російської історії, і радянська Російська республіка була єдиною з 15 республік, яка не мала власних інститутів, таких як відділення Комуністичної партії або Академія наук. Таким чином, російська ідентичність завжди асоціювала СРСР із, за словами Путіна, "історичною Росією". Спеціальна військова операція, за його переконанням, відновить "історичну Росію".

Радянські історичні міфи і заплутування сталінських злочинів, підтримувані у новому підручнику Росії, стверджують, що росіяни є великою державою, наступницею СРСР. Три чверті вважають Росію великою державою, порівняно з 31% у 1999 році, коли Путін вперше прийшов до влади як прем'єр-міністр.

У радянських та російських підручниках українці та неросіяни описуються як нездатні побудувати власну державу

Шовінізм великої держави поєднується з націоналістичною зневагою до колишніх сусідів Росії по СРСР, які не розглядаються як справді суверенні держави і які потребують нагляду з боку доброзичливого старшого брата. У радянських та російських підручниках українці та неросіяни описуються як нездатні побудувати власну державу.

У новому російському підручнику стверджується, що ніколи не було завойованих територій, лише "союзи" та "возз'єднання", а СРСР і Росія завжди запрошувалися до країн і ніколи не вторгалися до них. Ті, хто засуджував або боровся проти російського експансіонізму, були на утриманні Заходу, а націоналістична агітація за незалежність суперечила бажанню людей, які завжди прагнули залишатися поряд з Росією. "Союзи" та "возз'єднання" приносили лише позитивну користь або, як мінімум, були "меншим із двох лих". Приєднання територій було сприятливим актом, інакше було б краще, якби цими народами правили росіяни, а не поляки, австрійці, турки-османи чи хтось інший.

Тому що російська цивілізаційна місія була вигідна українцям та іншим неросіянам. Так звану СВО Росії було запущено для "захисту" Донбасу від українського "геноциду". Високий російський офіцер сказав переляканим українським дітям: "Не бійся, малече, ми звільнимо вас від нацистів". Зловживання в Росії терміном "нацисти" відноситься до західноукраїнської меншини, яка керує "ультранаціоналістичною державою", що нібито переслідує проросійську більшість.

Ті, у кого вистачило сміливості подивитися російське телебачення чи прочитати коментарі російських лідерів, зрозуміють, як правління Путіна масово промило мізки російському народові. Сьогоднішні масові втрати у понад 200 тис. осіб в Україні менш ніж за два роки викликають мало заперечень, порівняно з чотирма десятиліттями, коли росіяни, українці та інші неросійські народи протестували проти чверті цієї кількості жертв в Афганістані за період у десятиліття.

Путін успішно зробив свою війну проти українців відповідальністю всіх росіян

Путін успішно зробив свою війну проти українців відповідальністю всіх росіян, які купилися на виправдання того, що Росія знову стала жертвою та бореться з інтригами Заходу. Росіяни довгий час не брали на себе відповідальність за колоніалізм, злочини та несправедливість, і їм буде величезною перешкодою визнати, що вони винні у жахливих військових злочинах в Україні.

Мета судових процесів, що декларується Заходом, над російськими лідерами за військові злочини і вимоги про репарації за руйнування, завдані Україні, при всій похвальності зіткнеться з перешкодами з боку більшої частини російського суспільства. Вони будуть змушені здійснити революцію у своїй свідомості. Проте давно назріла потреба в аналізі кримінального минулого Росії, яке буде необхідним для процесу побудови постімперської, громадянської російської нації.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі