Що корисніше: свіжий салат чи квашені овочі?

Спойлер – друге. Детально пояснюю, чому важливо їсти ферментовані продукти щодня

Якщо відштовхуватися від того, що кишківник – дзеркало здоров'я та його стан, відсутність запалень, здоровий набір бактерій, належне засвоєння їжі критично важливі, група з ферментацією показала неймовірні результати стабільного поліпшення станів (на відміну від групи з клітковиною, у якої відзначені лише короткочасні зміни).

В останньому дослідженні мікробіома та його впливу на здоров'я від Stanford Medicine порівняли дві групи: одна їла високі дози клітковини щодня, друга – додавала ферментовані продукти.

Study design мав незвичайний пункт. Скільки споживати? Скільки можете! Якомога більше.

Група ферментації їла щодня:

– квашені овочі (класична, традиційна ферментація – це 21 день і довше!);

– кімчі, місо пасти, тофу;

– використання розсолу квашеної капусти (дітям як заправка овочів та супів);

– комбуча, веган кефір;

– непастеризовані цілісні йогурти без підсолоджування, кефір, сир;

– бактерії в БАД;

– плюс адекватна теорія гігієни: робота із землею, нестерильно вимиті фрукти та овочі, без перебору із санітайзерами;

– цільна адекватна їжа у дітей замість сумішей та пастеризованих баночок.

Група клітковини (багато!):

– овочі;

– фрукти;

– бобові;

– насіння та горіхи;

– цільнозернові;

– клітковина, шрот, псиліум у добавках.

В імунограмі тих, хто споживав ферментовані продукти, знизилися рівні відразу 19 запальних білків

Додавання тільки ферментації призвело до збільшення загальної мікробної різноманітності, та ефект тим сильніший, чим більша порція. Що ще:

– в імунограмі рівні відразу 19 запальних білків знизилися;

– у тих, хто не хотів їсти ферментацію з їжі і віддав перевагу БАД, результати теж гарні;

– сильний приріст у різноманітності та наборі бактерій у кожної людини та покращення самопочуття.

Жоден з перелічених вище 19 запальних білків не зменшився у групи клітковини. У середньому різноманітність їх бактерій залишилася стабільною від старту, покращилися тільки функціональні показники роботи органів ШКТ.

Висновок простий: ферментація щодня – працює! Знижуючи запалення та збільшуючи набір бактерій. Клітковина – працює, покращує функціональність всіх метрів кишківника.

Ферментація+клітковина = ідеальна формула.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі