​​Стрес шкодить травленню: що з цим робити

Їжа здатна виправити баланс дуету кишківник-мозок. Але якщо симптоми зберігаються тривалий час, треба звернутися до лікаря

Стрес (а також тривожність, гіперзайнятість та перенавантаження) завжди впливають на травлення – баланс дуету кишківник-мозок порушується. Але є й хороші новини: симптоми розладу можна своєчасно помітити й швидко виправити, поки це не стало катастрофою.

Перші ознаки, які вказують, що щось йде не так:

• здуття;

• закреп;

• діарея;

• випорожнення частіше, ніж 5 разів на день.

Що можна оперативно вдіяти, щоб покращити стан?

Варто прибрати з раціону продукти запальної групи: цукор, газовані солодкі напої, алкоголь, надмірну каву, шліфовані та рафіновані каші, інтенсивно смажену їжу, копчення тощо

Перш за все варто прибрати продукти запальної групи: цукор, газовані солодкі напої, солодкі молочні, алкоголь, надмірну каву, шліфовані та рафіновані каші (кус-кус, біле борошно, манка, булгур, житній хліб та випічка), інтенсивно смажену їжу, копчення, а також всі продукти, на які є індивідуальна реакція.

По-друге, треба переглянути ваше меню, ґрунтуючись на гарвардській тарілці харчування. За її зразком можна робити кожен прийом їжі. Загугліть, щоби зрозуміти, з чого вона складається.

Дихати. Кожен з прийомів їжі – у максимально розслабленому стані, навіть штучно. Хай навіть лише на цей період.

Якщо симптоми зберігаються тривалий час або ваш стан погіршується, за можливості треба звернутися до лікаря – терапевта або гастроентеролога.

Бережіть себе.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі