Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
20.07.2023
2

Пригожин у Білорусі готується тренувати місцеву армію

Якими би нереалістичними були плани Пригожина щодо Білорусі, вони явно натякають на його політичні устремління

Євген Пригожин – людина, яка очолила кілька тижнів тому невдалий путч проти російського президента Володимира Путіна. Здається, він живий і здоровий. Повернувся з багатьма найманцями з ПВК "Вагнер" до наметового табору в Білорусі, – пише Олександр Мотиль для The Messenger.

Два Telegram-канали, пов'язані з ПВК "Вагнер", опублікували відео, на якому видно, як Пригожин звертається до тих, кого називають "декількома тисячами бойовиків". Голос та манера мови – Пригожина. Його обличчя не видно, хоча лисина та профіль видно.

Якщо людина, яка говорить на відео, справді Пригожин, а схоже, що це так, а не дублер чи діпфейк, то це близько до сенсації. Це розвіє чутки про його політичну кончину або фізичну смерть, і показує, що він та його товариші, як і раніше, думають, що вони важливі, незважаючи на будь-які кроки, які Кремль вжив, щоб обмежити "вагнерівців". Повернення Пригожина може і не віщувати другого путчу, але точно не свідчить про те, що путінський режим сильний. Тому короткий кліп заслуговує на більш пильну увагу.

Пригожин починає з безжального виправдання зміни статусу і місця дислокації ПВК "Вагнер": "Ласкаво просимо на білоруську землю! Ми боролися гідно! Ми багато зробили для Росії! Зараз те, що відбувається на фронті – ганьба, в якій нам не потрібно брати участь. І нам потрібно дочекатись моменту, коли зможемо проявити себе повною мірою. Тому було вирішено, що ми певний час побудемо тут, у Білорусі".

Зверніть увагу на пасивну мову "було вирішено" – це хитрий спосіб Пригожина уникнути відповідальності, замовчуючи при цьому ім'я Путіна. Зверніть також увагу, що Пригожин не соромиться у висловлюваннях, описуючи дії Росії на полях боїв як обурливі. Це удар по Путіну, його міністру оборони і начальнику генштабу.

Але ПВК "Вагнер" не просто так відсиджуватиметься в Білорусі, ясно дав зрозуміти Пригожин: "За цей час, впевнений, зробимо білоруську армію другою армією світу. Якщо потрібно, заступимося за них, якщо цього вимагатимуть обставини".

Незалежно від того, яку армію Пригожин вважає першою у світі, ясно, що це не російська. Це, по суті, означає, що він сподівається перетворити різношерсту білоруську армію на бойову силу, яка буде кращою за путінську. Успіхів із цим, хочеться сказати. Якими би нереалістичними були плани Пригожина щодо Білорусі, вони явно натякають на його політичні устремління.

Чи залишиться "друга армія світу" слухняною зброєю самопроголошеного президента Олександра Лукашенка чи віддасть перевагу передати свою лояльність тому, хто зробив її кращою, ніж армія Росії?

Лукашенку варто потурбуватися, бо "вагнерівці" – народ буйний, схильний до різних ексцесів

Лукашенку варто потурбуватися, бо "вагнерівці" – народ буйний, схильний до різних ексцесів. Пригожин більш ніж натякає на проблему, що назріває: "Майте на увазі, білоруси зустріли нас не тільки як героїв, а й як братів. Кажуть, місцеві дівчата у магазинах із бажанням шепочуться, що приїхали ПВК "Вагнер". Але будьте обережними, щоб не образити нікого. Тому ми також ставитимемося до них як до братів".

Як справжні брати місцевих дівчат зреагують на братерську турботу, виявлену їх російськими побратимами щодо їхніх сестер? Можливо, з байдужістю чи вдячністю. Але, швидше за все, із кулачними боями.

Але тут же Пригожин закінчує свій короткий монолог натяком, що буде далі – можливо, у більш віддаленій перспективі: "Крім того, ми готуємося, підвищуємо свій рівень і йдемо новим шляхом до Африки. І, можливо, повернемось до "спеціальної військової операції" у той момент, коли будемо впевнені, що нас не змусять принижувати себе та свій досвід".

Путін хотів би, щоб ПВК "Вагнер" помчав до Африки. Українці теж би не заперечували

Путін, безсумнівно, хотів би, щоб ПВК "Вагнер" помчав до Африки. Українці теж би не заперечували. Але чи підкоряться "вагнерівці"? Враховуючи логіку заяв Пригожина, Африка видається можливим пунктом призначення десь у майбутньому. Якщо так, то плани поїздок ПВК "Вагнер", тим часом, можна легко скоригувати.

Відео закінчується кількома словами співзасновника ПВК "Вагнер", російського офіцера-неонациста Дмитра Уткіна. Ось найкраща частина: "Це не кінець. Це лише початок найбільшої роботи у світі, яку буде виконано дуже скоро". Це, безперечно, звучить як погроза, а не просто намір. Найгірше, Уткін закінчує словами: "Ласкаво просимо до пекла".

Незабаром побачимо, чи справжній Пригожин на відео. "Вагнерівці" хотіли б оприлюднити своє повернення, але яку вигоду отримає Путін від публікації фейкового відео? Вороги Путіна у спецслужбах, з іншого боку, можуть захотіти тримати Пригожина та "вагнерівців" у новинах. Особливо після того, як Путін прямо заявив, що, незважаючи на відсутність юридичного статусу, ПВК "Вагнер" був проєктом Кремля. й отримав мільярди доларів від держави. Підтримка незаконного збройного формування є кримінальним злочином у РФ, і Путін, можливо, є злочинцем, й не лише військовим злочинцем, ордер на арешт якого видав суд у Гаазі. Як би там не було, відео має додати Путіну безсонних ночей.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі