Майбутнє варте того, щоб за нього воювати. Але є нюанс

Вважаю, що люди, котрі готові битися за свою територію, автоматично кращі й цінніші за саму територію і решту людей, котрі не готові

Особисто я проти концепції "воювати до останнього українця". Чесно кажучи, я навіть проти воювати до першого, але мене ніхто і не питав.

Особисто я вважаю, що люди, котрі готові воювати за свою територію, автоматично кращі й цінніші за саму територію і решту людей на ній, котрі не готові. І в цьому і полягає жахлива логічна пастка – із втратою цих людей територія сиротіє і бідніє.

Всі чомусь забули, що українці не хотіли цієї війни і ніколи б її не розпочали самі. Саме тому для нас відбитись буде цілком прийнятним варіантом. Немає сенсу посеред війни вибудовувати багатоповерхові візіонерські конструкції в надії забезпечити собі щастя і процвітання на сто років уперед. Ніхто ніколи так не зміг, і майбутнє завжди приносило нові, непередбачувані повороти. Які рушили всі, здавалось би, вічні домовленості. Де Версальський мир, мир Ризький та решту офіційних документів про завершення воєн, котрі підписували важливі чоловіки дорогими ручками?

Я вважаю, що зупинити побоїще зараз тактично цінніше, ніж намагатись вгадувати, як так зробити, щоб і через 20 років було норм

Тому я вважаю, що зупинити побоїще зараз тактично цінніше, ніж намагатись вгадувати, як так зробити, щоб і через 20 років було норм. Матеріал для таких розгадувань занадто цінний.

Я страшенно бажаю, щоб Україну прийняли в НАТО не тому, що хотів би, щоб НАТО за нас воювало. А тому, що неучасть України в НАТО є для Росії однієї з цілей їх війни. І, можливо, втрата цілі зрушить сам сенс. Не факт, але можливо. Це шанс, за який ми маємо чіплятись дужче, ніж за літаки.

Так, хотілось би стрункого голівудського сюжету з хепі-ендом, де добро перемагає зло, всі злочинці отримують належне покарання, а жертва – відшкодування і сатисфакцію. Та в житті так буває нечасто. Якщо брати у розрізі великих воєн – то взагалі не буває. У Першій світовій просто лупились мільйонами між собою, травили жахливими хімічними газами, вчиняли військові криваві злочини, а потім просто розійшлись по домах. В Другій було приблизно те саме. Безліч людей чинили страхіття по відношенню до інших, а ті їх щиро і підставно ненавиділи. Але світ не завалився і якось жив далі. До наступних жахіть.

Природно, що після перенесених втрат ми відчуваємо, що маємо право на справедливість. Але забезпечувати нам це право ніхто не поспішає

Природно, що після перенесених втрат, горя і завданої нам шкоди, ми відчуваємо що маємо право на відшкодування і справедливість. Але забезпечувати нам це право ніхто не поспішає і, схоже, і не планує. Занадто високі ризики. А самі ми не справимось, тому що такі речі, як масштабна справедливість, можливі лише колегіально.

Може, просто нарешті енд для нас і буде хепі, хтозна. Принаймні, щось таке вже поволі відчувається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі