Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
04.07.2023
1

Павутиння зла. Українці – не єдина нація, яку хочуть знищити

Іран та Росія єдині у своєму запереченні азербайджанської та української ідентичності

У серпні 2022 року Іран приєднався до російсько-білоруської коаліції, яка веде геноцидну війну проти України. До грудня того ж року Тегеран поставив понад 1700 безпілотників, здатних здійснювати атаки терористів-смертників, спостереження та вести розвідку. Цього року Росія та Іран розробили план будівництва в РФ заводу з випуску 6000 іранських дронів на рік.

Більшість західних аналітиків акцентують увагу на загальному антиамериканському та антизахідному фронті як на головній причині, через яку Іран приєднався до російсько-білоруської коаліції. Усі три країни ворожі до того, що називають однополярним світом на чолі зі США. Його вони прагнуть замінити "багатополярним світом".

Хоча немає жодних сумнівів, що теократичний режим Ірану завжди був затято антиамериканським та антизахідним, це не пояснює, чому наймогутніший потенційний член такої коаліції, як Китай, зберігає обережний нейтралітет і не постачає військове обладнання Росії.

В ООН Китай здебільшого утримався, а не підтримав Росію під час голосування, яке засуджує вторгнення в Україну. У травні Пекін проголосував за резолюцію ООН, яка містила засудження "агресії РФ проти України".

Після переговорів із США Китай також порадив Кремлю відмовитися від запеклих загроз застосування ядерної зброї проти України. Хоча ці погрози продовжують транслюватися російським державним телебаченням, президент Володимир Путін згорнув своє розпалювання ядерної війни.

Іран заперечує існування азербайджанського народу так само, як Росія заперечує існування українського

Насправді головна причина, чому Іран є союзником Росії, полягає в тому, що він має таке саме шовіністичне ставлення до своїх сусідів, що й Росія. Іран заперечує існування азербайджанського народу так само, як Росія заперечує існування українського. Перські націоналісти, що правлять Іраном, вважають Азербайджан нелегітимною країною так само, як російські націоналісти, такі як Путін, вважають Україну фальшивою країною.

Перські та російські націоналісти розглядають Азербайджан та Україну відповідно як належні до їхніх сфер впливу через історичні, культурні та релігійні чинники. Азербайджан та Україна нібито завжди входили до складу Перської та Російської імперій відповідно, і їх відірвали від "батьківщини" антиіранські та русофобські країни.

Іран розглядає Азербайджан частиною своєї сфери впливу в світі шиїтів. Тегеран вважає, що має вроджене право поширювати на цю країну своє екстремістське визначення цього крила ісламу. Російська православна церква як знаряддя російської держави просуває фундаменталістське розуміння православного християнства і підтримала війну проти України. Православний вселенський патріарх Варфоломій засудив "РПЦ та керівництво Росії" за те, що "співпрацювали у злочині агресії та поділяли відповідальність за подальші злочини, такі як обурливе викрадення українських дітей".

Іран та Росія навчали та фінансували агентів, ЗМІ, політичних та релігійних екстремістів в Азербайджані та Україні відповідно. У травні Азербайджан затримав 47 іранських агентів, які намагалися повалити уряд шляхом убивства азербайджанських лідерів. Проіранського священнослужителя Гаджі алі Бехешті та чотирьох іранських дипломатів вислали з Азербайджану. У березні та травні Іран стояв за замахом на Фазіля Мустафу – депутата азербайджанського парламенту, який різко критикував Іран, і за терактом у посольстві Азербайджану в Тегерані. Після рейдів на майно РПЦ Україна затримала і ув'язнила десятки православних священиків за пропаганду підтримки російського вторгнення і співпрацю з російською армією вторгнення.

Іран і Росія відмовляють Азербайджану та Україні у суверенітеті та у виборі своїх іноземних союзників

Іран і Росія відмовляють Азербайджану та Україні у суверенітеті та у виборі своїх іноземних союзників. Іран обурений, що Азербайджан має стратегічне партнерство з Туреччиною, яке він розглядає як поширення пантюркізму у свою персидську сферу впливу.

Іран також обурений давньою стратегічною співпрацею Азербайджану з Ізраїлем – ще однією країною, існування якої Іран відмовляється визнавати.

Іран та Росія – єдині у світі країни, які прагнуть знищити інші країни. Лідери Тегерана та Москви відкрито заявили про свої наміри геноциду проти Ізраїлю та Азербайджану відповідно.

Перські та російські націоналісти заперечують право Азербайджану та України на створення альянсів за межами їхніх сфер впливу. Росія розглядає Україну як малоросійську гілку міфічного загальноросійського народу ХІХ століття поряд із "великоросами" та білорусами. Росія не вважає Україну такою, що володіє суверенітетом, і оголошує свою війну в Україні боротьбою проти Заходу.

Тегеран звинувачує Азербайджан у тому, що він став "сіоністським" плацдармом, що загрожує його національній безпеці. Перед вторгненням Кремль заявив, що Захід перетворив Україну на "антиросійську державу".

Після Другої карабахської війни 2020 року Іран провів три військові навчання на своєму кордоні з Азербайджаном, поставив до Вірменії дрони та інші види військової техніки, а також тренував незаконні вірменські формування в Карабаху. Перед вторгненням у лютому 2022 року Росія провела кілька військових навчань на кордоні з Україною.

Іран і Росія є природними союзниками в їх геноцидній війні XXI століття

Коріння приєднання Ірану до російсько-білоруського військового союзу глибше, ніж просто антиамериканізм та антизахідництво. Це також імперіалізм та шовінізм щодо Азербайджану та України. Оскільки путінський Кремль відроджує шовіністичні міфи ХІХ століття про Україну, Іран і Росія є природними союзниками в їхній геноцидній війні ХХІ сторіччя, заснованій на багатовікових образах.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі