ОДКБ розпадається. Путін втратив свій клуб диктаторів

Китай бере на себе нову керівну роль у регіоні, який традиційно був сферою впливу Росії

Володимир Путін розгубив свій клуб диктаторів. Тепер ніхто, крім Лукашенка, не хоче залишатися під захистом РФ, адже всі знають: Росія нікого захищати не буде, а у відповідальний момент кине. І це в найкращом разі, бо насправді все, чого можуть очікувати від Росії сусіди, – це агресія.

ОДКБ, російський аналог НАТО, по факту розпадається. На Захід в пошуках захисту дивиться Вірменія та її прем'єр Нікол Пашинян. На Схід дивиться Казахстан і президент Касим-Жомарт Токаєв. Китай поступово прибирає до своїх рук країни середньої Азії. А Путін залишається ні з чим.

Днями секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив, що присутність країни в Організації договору про колективну безпеку, яку фактично очолює Росія, створює їй "певні проблеми", тому для Єревана важливо співпрацювати із західними партнерами в питаннях безпеки.

Токаєв, запевняючи Путіна в партнерстві і замилюючи йому голову у своїй східні манері, вже давно дивиться на Китай. І хоча так звані "війська ОДКБ" допомогли йому втриматися при владі на початку 2022 року, захисту від Путіна він уже не шукає. Тим часом Китай готовий координувати стратегії розвитку з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном. Голова КНР Сі Цзіньпін оприлюднив грандіозний план розвитку Центральної Азії – від будівництва інфраструктури до розширення торгівлі, взявши на себе нову керівну роль у регіоні, який традиційно був сферою впливу Росії.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі