Комісія за "зношені купюри": законне право чи мережева корупція?

Нацбанк у цьому випадку має не просто листи писати дрібним почерком, але й взяти і відкликати пару ліцензій у фінансових компаній на операції з готівковою валютою

Чому вимагання комісії за так звані зношені купюри в українських обмінних пунктах – суцільна маніпуляція та прояв мережевої корупції в масштабах всієї країни?

Справа в тому, що вилучення зношених банкнот за комісію має відбуватися за правилами у рамках такої операції, як банківське інкасо валюти. Тобто ви здаєте у банк зношену валюту, банк чи фінкомпанія передає вам гривневий еквівалент, але саму купюру вилучає з обігу і відправляє на обмін за кордон.

Звичайно, класичне інкасо – це вилучення купюри, обмін її на нову, передача нової купюри клієнту, а потім, за бажанням, обмін її на гривню. Але зазвичай все відбувається простіше: клієнт здав зношену купюру і отримав гривню, сплативши комісію.

Ключова ознака валютного інкасо – вилучення зношеної купюри з обігу та її обмін на нову

Ключова ознака валютного інкасо – вилучення зношеної купюри з обігу та її обмін на нову. Саме за це і справляється комісія. Тобто має виникнути законна підстава для сплати комісії, інакше комісія нараховується за "повітря". Адже якщо валюта не вилучається з обігу, то нарахування комісії є незаконним.

Але обмінні пункти, які почали масово вимагати комісії за "зношені" банкноти, переважно долари, нікуди їх не відправляють і на нові купюри не обмінюють. А повертають знову в обіг, переважно у тіньовий. Забираючи собі з обігу 10-30% рентного заробітку. Звичайно, що це змова. І Національний банк України має не лише листи писати дрібним почерком, але просто взяти і відкликати пару ліцензій у фінансових компаній на операції з готівковою валютою.

Не хочуть брати долари – нехай кредити видають

Не хочуть брати долари – нехай кредити видають.

Ну а поки є проміжні результати. Після публікацій та ефірів, в тому числі з моєю участю, відновився прийом доларів у терміналах ПриватБанку (поповнення рахунку). Які, до речі, відімкнули одночасно із масовою змовою щодо банкнотних комісій. Дуже дивний збіг.

Мережевий характер корупції – це те, з чим зіткнуться справжні борці з корупцією в Україні. Якщо такі у нас колись з'являться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі