Страшилки для Заходу. Три цілі путінського театру абсурду

Витримати гонку озброєнь під санкціями РФ не зможе, тож залишається лише погрожувати всьому світу своєю уявною міццю

Вчорашні заяви Володимира Путіна про ядерну зброю зрежисовані та заздалегідь підготовлені. Вони мають дві аудиторії. По-перше, російське населення. Путін ще раз хотів нагадати росіянам, що вони мають пишатися найбільшим у світі арсеналом ядерної зброї, адже чимось іншим пишатися вже не залишилося. І, звісно, заспокоїти, що він цю зброю не збирається використовувати.

По-друге, основна аудиторія – це Захід. І тут Путін має три цілі. Перша – продовжувати лякати частину західних політиків і західне суспільство. Намагаючись в тому числі вбити клин між ними, розраховуючи, що підтримка суспільств у постачанні нам зброї зменшиться. Саме на це розраховані заяви про можливість ударів по західних аеродромах, де начебто базуватимуться F-16. В реальності це означатиме ядерний удар по НАТО і суперечить навіть російським доктринам застосування ядерної зброї. Але розрахунок Путіна простий: а хто це взагалі зрозуміє? Друга мета – якнайдорожче "продати" початок розмов зі США щодо обмежень і контролю за ядерною зброєю. Путін призупинив договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, але Росія дотримується передбачених у ньому обмежень, хоча обміну інформацією та інспекціями між США та РФ немає. Договір завершується у 2026 році, і радник Джо Байдена з нацбезпеки Джек Салліван нещодавно запропонував розпочати розмову на тему, що далі. Путін розуміє, що ця тема цікавить й американців, й світ, і буде продавати її максимально дорого.

Звісно, при цьому граючи у допомогу китайцям в цій сфері. Саме з цим повʼязана заява Путіна, що РФ не збирається скорочувати ядерну зброю. І третя – показати, що Росія збільшує свій контроль над Білоруссю і тепер має ще "висунутий в напрямку Європи" додатковий арсенал.

В цілому та сама пісня: "Домовляйтеся зі мною, оскільки в мене найбільше ядерної зброї, і так буде й надалі"

В цілому та сама пісня: "Домовляйтеся зі мною, оскільки в мене найбільше ядерної зброї, і так буде й надалі". Американці розуміють виклики, пов'язані з контролем над стратегічною зброєю, але також добре розуміють слабкі сторони Росії, адже витримати гонку озброєнь під санкціями РФ не зможе. СРСР загнувся і без санкцій. А от пояснювати західним суспільствам, що більше зброї для нас не означає більше ядерної загрози для них, стає викликом для нас і наших союзників. Страх – серйозна зброя, проти нас цю зброю Кремль втратив, а не допустити падіння військової підтримки через залякування РФ стає все більш важливим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі