Контрнаступ нарешті розпочався. Які здобутки вже є?

Під ударами наших воїнів розвалилися дві російські бригади

Отже, український наступ розпочався. Не всюди вдало, проте значні здобутки вже також є: на південь від Запоріжжя росіяни зазнають значних втрат, перша лінія оборони прорвана й підрозділи ЗСУ зайшли в тил її оборонцям. Під ударами наших воїнів розвалилися дві російські бригади, також знищено командувача 35-ої авіаційної бригади росіян. Чекаємо ще більше хороших новин.

Повітряна/ракетна війна

Цієї ночі над Каспійським морем бойовий виліт здійснили 9 Ту-95. Загалом вони відстріляли по Україні 14 ракет Х-101/555. Тим часом із суші запустили 4 "шахеди". Українці повідомили про збиття 10 ракет і одного безпілотника. Щонайменше один снаряд влучив у житловий будинок у Кривому Розі, серед цивільного населення є загиблі та поранені.

На Запорізькому фронті російські ВКС збільшили кількість тактичних авіаударів. Зокрема, Су-34 скидають бомби МПК/УМПК на "підозрілі" будівлі, в яких, як підозрюють росіяни, можуть бути склади, — за 20-40 км позаду лінії зіткнень в тилу українців. А над лінією фронту і ВКС, і ПС ЗСУ регулярно обстрілюють некерованими бомбами різні позиції (у стилі "насипай і тікай").

9 червня Повітряні сили ЗСУ вразили ракетами Storm Shadow штаб російського групування військ в генічеському готелі. Кажуть, ВС РФ зазнали великих втрат

Після того як російське групування військ "Дніпро" фактично розсипалося після підриву Каховської дамби, ВКС забрали більшість своїх установок ППО від Дніпра і перемістили їх на південь Запорізької області. 9 червня цим скористалися ПС ЗСУ: вразили ракетами Storm Shadow штаб цього групування в генічеському готелі. Кажуть, ВС РФ зазнали великих втрат.

Росіяни заявили, що 9 червня збили один український МіГ-29; українці ж стверджують, що в той самий день було знищено російський вертоліт Ка-52, і ще один 11 червня. Але досі підтверджень жодній із цих заяв я не бачив.

Битва за Донбас

Купʼянськ-Сватове... Росіяни стверджують, що в цьому районі формується нова атака українців. Друга сторона мовчить.

Бахмут... ЗСУ і далі просуваються на північ і на південь від зруйнованого міста, завдаючи ВС РФ важких втрат. На півночі українці дійшли до Берхівки, а от на півдні бої тривають усе ще на підступах до Кліщіївки.

Авдіївка... ЗСУ атакують у трьох точках (двох на північ від міста і одній на південь), відволікаючи увагу противника.

Запорізький фронт

Оріхів... На жаль, 33-тя і 47-ма бригади ЗСУ не змогли прорватися. Два дні тому вони атакували з Лобкового в південно-західному напрямку і спромоглися дійти аж до Лугового. Але там їх відкинули, й довелося повернутись у вихідну точку. Втім, постійні атаки українців у цьому районі, хоч і "коштують" "Леопардів" і "Бредлі", змусили 58-му загальновійськову армію перевести 22-гу бригаду спецназу з другої лінії оборони на першу. За іронією, увага російських і західних медій прикута саме до цього відрізку фронту, адже "тут воюють Леопарди" – а в росіян назбиралася вже ціла купа фоточок і відосиків...

Гуляйполе... Ситуація схожа: ЗСУ змогли відкусити тут лише невеличкі шматочки.

Переклад: Дарина Постернак, Антон Шигімага, Антоніна Ящук

Редакція: Ростислав Семків

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі