За яких умов лють до росіян стане для нас проблемою

Для Заходу Росія після війни буде ворогом менший час, аніж для України

Якщо нас таки приймуть наближчим часом чи трохи пізніше у НАТО, то наша накопичена лють до Росії та росіян за ними скоєне стане для нас проблемою.

З одного боку ми вирішимо своє питання безпеки і нарешті зможемо зайнятись розвитком держави, її інституцій та економіки. Але з іншого наша безпекова і економічна стратегія (за умови членства і в ЄС) стане справою не тільки нашою, а й всього НАТО і ЄС. І якщо вони через якийсь час підуть на стратегічне зближення з Росією, налагодження стосунків і зняття градусу напруження - то можна вже з упевненістю сказати, що в Україні це мало кому сподобається і рівень євроскептицизму виросте.

Ми будемо кричати: "Ей, ви що? Вони вбивали наших дітей і топили наших тварин"

Наш відмінний від країн Заходу досвід "контакту" з Росією і посттравматичні болі шокуватимуть нас будь-якими поступками Росії. Cпівпраця ЄС і США з РФ в будь-якому вигляді нас обурюватиме і ми будемо кричати: "Ей, ви що? Вони вбивали наших дітей і топили наших тварин". А вони справді вбивали і топили.

Проблема у тому, що для Заходу Росія після війни буде ворогом менший час, аніж для України. І це навіть не згадуючи решту ментальних і світоглядних розбіжностей українського суспільства із західним, на зразок цивільних партнерств ЛГБТ та решти.

Ми, звісно, ще нікуди не вступили і нас поки що нікуди не беруть, але треба одразу подумати на порозі над тим, як через років десять-двадцять не влаштувати свій власний ukrexit через політику ЄС щодо Росії. Бо в НАТО і ЄС нас візьмуть разом зі всіма нашими трагедіями, котрі ми пережили і нашою пекучою ненавистю. Тому, що це вже невід'ємна частина нас, на жаль.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі