Російське паливо "лізе" в Україну. Але є і перша жертва

Все більше питань до "турецького" дизелю, адже Туреччина – найбільший імпортер російської солярки. Індійське пальне – вже переважно з російської нафти. Євросоюз думає, що з цим робити

Вже є перші обнадійливі результати дії урядової постанови №1147, що спрямована проти імпорту пального сумнівного (читай "болотного") походження. Нагадаю, віднині імпортер має попередньо надати сертифікат походження продукту.

Отже, першою жертвою очікувано став "латвійський" скраплений газ. Він був лідером серед експортерів "мутного" газу, хоча країна не має своєї нафтопереробки та інших виробництв. Між тим, є потужним імпортером російського газу… Немає сумнівів, що "латвійський" газ є саме російським.

Проте святкувати ще зарано. Наприклад, є такий феномен, як казахський газ. Щоправда, Казахстану цей газ ніколи не бачив, бо це продукт давальницької переробки казахської сировини на заводі "Газпрому" в Оренбурзі.

Також підозріло великими лишаються обсяги з Литви. Так, на відміну від латишів там є НПЗ "Орлену" у Мажейкяї, але розрахунки показують, що для експорту в Україну його ресурсу недостатньо.

Проблема виявлення російського палива постала перед всією Європою. Воно шукає будь-які щілини

Ну, й, звісно, Польща. Це найбільший імпортер російського пропан-бутану. Тому бодяжиться він там для подальшого експорту в Україну аж гай шумить! До кінця року ситуація навряд чи зміниться, на жаль… Восени вибори, отже, #неначасі.

Загалом проблема виявлення російського палива постала перед всією Європою. Воно шукає будь-які щілини та можливості залишитись на найжирнючому європейському ринку, звідки його викинули.

Свіжий приклад – іспанський велетень Repsol. Нещодавно компанія лабораторним чином з'ясувала, що купувала в Марокко російське пальне, хоча за документами воно було саудівське…

Все більше питань до "турецького" дизелю, адже Туреччина – найбільший імпортер російської солярки. Індійське пальне – вже переважно з російської нафти. Євросоюз вже думає, що з цим робити.

У будь-якому разі початок є, як є й перші результати. Треба аналізувати та закривати шпану за шпариною.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі