Що було б з СССР, якби не існувало Гітлера та Другої світової

Без Гітлера та другої світової СССР ніколи не став би наддержавою

Я не зовсім розумію протиставлення фашизму та СССР (Росії) загальне і їх особисте внутрішнє. СССР перетворив перемогу над Гітлером на свій magnum opus, а сучасна Росія підхопила цю парадигму і піднесла до маразматичного рівня аж до катарсису, та ці режими доволі споріднені і взаємопов'язані.
Будьмо справедливі, без Гітлера та другої світової СССР ніколи не став би наддержавою. До 1940-х СССР був для світу, радше, екзотичною і маловідомою державою, бо свої внутрішні голодомори і репресії ця країна ретельно приховувала і з зовнішнім світом особливо не конфронтувала. Так, ближче до ДСВ вже була агресія щодо Фінляндії та потім на Польщу, але це вже якраз НАСЛІДОК співробітництва з Третім Райхом, домовленості про партнерство та інші пакти про ненапад.

Їх просто віддали у політичне кріпацтво XX сторіччя

А після завершення ДСВ СССР як одна з країн-переможниць над фашизмом отримала неймовірно щедрий карт-бланш - можливість керувати величезним шматком Європи на схід від Берліну. Втручатись у життя цілих народів, руйнувати їм звичний уклад і забирати голос. Перехід Польщі, Угорщини, Румунії, Югославії та Чехословаччини під крило Совітів відбувався зовсім не мирно і супроводжувався внутрішніми репресіями, політичними вбивствами, провокаціями і рештою неприємних штук. От якраз ці країни мають повне право апелювати до головних країн Заходу із претензією, що їх здали, бо саме це і відбулось. Їх просто віддали у політичне кріпацтво XX сторіччя, щоб чужі люди визначали хто має перемагати на виборах, убили всю політичну систему і демократію на десятки років, чужі спецслужби катували їх громадян, а чужі танки за бажання їздили їх площами абсолютно безкарно.
Можна тільки гіпотетично припускати, що було б з СССР якби не існувало Гітлера та Другої світової війни. Швидше за все, Сталін таки сам зважився б на агресію і проти нього вже воювала б коаліція США, Британії та решти країн. І точно програв би. А доля України за таких обставин була б принципово іншою.
Історія справді дуже інерційна штука і кожен її поворот спрямовує триб життя народів у зовсім новий бік і ніколи не знати, що ховається за тим поворотом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі