Європа згодна на "нічию"?

Логіка, що Китай може виграти від поразки Росії, дуже небезпечна

Коли якийсь внутрішній лист зливають в ЗМІ – отже, це комусь потрібно. Лист голови європейської дипломатії Жозепа Борреля злили у газету Financial Times саме за таким принципом. Лист насправді про Китай і адресований міністрам закордонних справ Євросоюзу. З деякими висновками листа я згоден, але з деякими маю посперечатися. Причому серйозно.

Боррель пише, що поразка Росії не змусить Китай змінити курс на домінування в світовій системі. Більш того, він каже, що Китай буде здатний отримати геополітичні переваги від поразки Росії. І те, й інше прямо веде до хибних і навіть небезпечних висновків. Виходить, що поразка Росії підсилює Китай і створює більше геополітичних проблем, ніж вирішує, а якщо так, то чому б Європі разом з Китаєм не зіграти "на нічию"?

"Нічия" з РФ призведе до її тактичного союзу з Китаєм проти Заходу, з яким буде складно розмовляти і ще складніше впоратися

Звісно, я спрощую, але логіка викладення дуже небезпечна. Російська поразка стане нашою перемогою, але також перемогою Заходу і, що ми, на жаль, не спромоглися пояснити, не-Заходу. А Китай буде враховувати всі уроки цієї війни – як стратегічно, так і тактично. Причому поразка Росії не може бути тільки мілітарною, вона має бути комплексною. Включаючи модель безпеки для України на основі НАТО, адже інакше це не поразка Росії. І ніяких інших надійних і стабільних моделей наразі не існує. Нашою відповіддю на лист Борреля має бути дуже аргументована теза, що "нічия" з РФ призведе до її тактичного союзу з Китаєм проти Заходу, з яким буде складно розмовляти і ще складніше впоратися. А в разі поразки Росії Китай сто разів поміркує, що і як робити далі. А може, і ще більше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі