Їжа як зброя. Що покласти до тарілки, щоб впоратися зі стресом

Адаптогени допомагають зібрати внутрішні резерви та дати нормальну біохімічну відповідь на стрес

Поговоримо трохи на тему адаптогенів. Правда в тому, що чіткого визначення, що це таке, досі немає. Ніхто не визначив конкретно, що є, а що точно не являється адаптогенами. Відомо лише, що це деякі компоненти, які допомагають адаптуватися та отримати коректну відповідь від тіла на… стрес. Ментальний, фізичний, токсичний. Зібрати внутрішні резерви та толерувати цю агресію коректно. Дати нормальну біохімічну відповідь, яка допоможе органам, мозку легше з ним впоратись. Краще спати, захистити життя ваших клітин, покращити спортивну витримку, когнітивну ясність.

Адаптогени є складовою продуктів. Іноді це вітамін, мікроелемент, але тут є питання дозування – часом неможливо з'їсти стільки продукту, щоб отримати робочу дозу. Тож частіше це БАД, добавка, настоянка чи препарат.

Компоненти з їжі, включно з адаптогенними, можуть контролювати запальні процеси в організмі

Ті ж антиоксиданти, про які всі вже чули 100500 разів, частково також є адаптогенами, бо гасять окислювальний урон, що наноситься клітинам. При цьому страждає мітохондрія – а це ваше виробництво енергії. Антиоксиданти були повсюди – в кремах, йогуртах, суперфудах. На зміну ним прийшов тренд протизапальну їжу. Системне запалення в тілі, на контроль запальних цитокінів, що виробляються. Компоненти з їжі, включно з адаптогенними, можуть контролювати запальні процеси.

Спрощуючи на кухонну мову, виходить такий перелік:

– темна листова зелень

Будь-яка. Петрушка, кінза, м'ята, кейл, темна капуста, мангольд, зелень цибулі, шпинат. Топ концентрації – паростки. Компоненти темної зелені впливають на обидва процеси зазначені вище – оксидативний урон та запалення.

– хрестоцвітні овочі, капусти

Білокочанна, червона, кольрабі, брюссельська, брокколі, цвітна, кейл, будь-які капусти. Але тут є нюанс: температура буде руйнувати цінні компоненти. Я не кажу хрумтіти сирою брокколі, але готуйте, не виварюючи довго у воді, залишайте трохи аль денте. Та їжте свіже.

– водорості

Тут ще на додачу є компоненти, за які щиро подякує щитоподібна залоза. Просто спробуйте додати в омлет, квашену капусту чи от просто як топінг.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі