Це готують у Вестмінстері. Кіш зі шпинатом на честь коронації Карла ІІІ

Готується він дуже просто, але ви можете не сумніватися в "королівськості" страви

Сьогодні, 6 травня, у Вестмінстерському абатстві коронують Чарльза ІІІ та його дружину Камілу. І хоч для нас подібні події досить далекі географічно, Велика Британія нам дуже допомагає, тому ми як ніколи близькі. Окрім того, кожна велика королівська подія супроводжується великими бенкетами та званими обідами. А я пройти повз таке не можу! Одна з основних страв, котру подають на обідах на честь коронації, – королівський кіш зі шпинатом і квасолею. Звучить дуже просто, ви навіть можете засумніватися в "королівськості" страви. Але насправді таке на перший погляд просте поєднання створює неймовірний ніжний смак начинки, котра ідеально лягає на припечений корж.

Секрети приготування королівського пирога

В оригінальній королівській начинці використовується зелена квасоля едамаме. Вона менш популярна в Україні й дорожча за звичайну, тому я взяв консервовану білу. Виходить дуже смачно, тож можете також взяти цей простіший варіант. Навіть якщо ви не фанати квасолі, спробуйте її в цій страві, вона тут просто чудова. Ну або ж приготуйте кіш зі шпинатом і фетою, але, приміром, з дотриманням рекомендацій і пропорцій цього рецепту.

Для цієї страви нам потрібне еластичне податливе тісто, котре буде легко розкачати та вкласти в форму. В оригінальному британському рецепті було 4 столові ложки рідини, однак у мене на такій кількості тісто просто кришилося. Тому я додав ще дві. Вам раджу спершу покласти 4 ложки, як в оригіналі, а потім дивитися на консистенцію тіста та в разі чого додати ще. Ця відмінність може статися через дещо різний розмір столових ложок.

Щоб основа пирога запеклася рівномірно і на тісті не було пухирців, на нього потрібно викласти такий собі груз – сирий горох, квасолю чи інші боби

Щоб основа пирога запеклася рівномірно і на тісті не було пухирців, на нього потрібно викласти такий собі груз. Для цього на тісто викладається пергаментний папір, а зверху – сирий горох, квасоля чи інші боби, котрих вам не дуже шкода. У страву вони йти не будуть, лише полежать на коржі під час запікання.

Перед тим, як подавати кіш, потрібно дати йому настоятися та стабілізуватися. Інакше начинка буде рідка і не дуже приємна за текстурою. Мінімальна кількість часу в холодильнику – 2-3 години, однак краще лишити його там на цілу ніч.

Інгредієнти

Для тіста:

• 250 г борошна

• 2 дрібки солі

• 50 г холодного вершкового масла

• 50 г смальцю

• 6 ст. л. молока

Для начинки:

• 250 мл молока

• 200 мл вершків 30%

• 4 середніх яйця

• 10 г подрібненого свіжого естрагону

• сіль і перець за смаком

• 150 г твердого сиру

• 250 г шпинату

• 120 г консервованої квасолі

Приготування

У 250 г борошна додайте 2 дрібки солі, по 50 г смальцю та нарізаного кубиками масла. Замішайте руками тісто до стану крихти.

Поступово влийте в тісто молоко та домішуйте до еластичного стану. Покладіть у миску, накрийте плівкою та відправте в холодильник відпочити на 30 хвилин.

У цей час поставте сковорідку грітися. Тим часом досить крупно наріжте 250 г шпинату, викладіть на гарячу суху сковорідку. Помішуючи, посмажте його впродовж 1-2 хвилин, а коли зелень пустить сік, зніміть її з вогню та перекладіть у миску.

Вийміть тісто з холодильника, розкачайте в коло товщиною 4-5 мм, викладіть у форму діаметром приблизно 20 см та рівномірно розподіліть по бортиках. Обріжте зайве тісто та зробіть проколи виделкою по всій поверхні коржа. Відправте форму з тістом на 30 хвилин у холодильник. Увімкніть духовку розігріватися до 190 градусів.

Дістаньте форму з тістом з холодильника, зверху викладіть пергамент, повторюючи форму коржа, і насипте горох чи квасолю, розподіливши по всій поверхні. Груз повинен рівномірно покривати корж. Випікайте тісто впродовж 15 хвилин.

У цей час змішайте 250 мл молока, 200 мл вершків 30%, 4 середніх яйця і сіль з перцем за смаком. Натріть на крупну тертку 150 г твердого сиру. Дрібно наріжте 10 г естрагону і додайте його в шпинат.

Готовому кішу зі шпинатом дайте охолонути до кімнатної температури, а потім відправте на кілька годин у холодильник

Дістаньте готовий корж із духовки, зніміть пергамент із грузом і знизьте температуру до 160 градусів. Викладіть на корж половину сиру, шпинат і 120 г процідженої квасолі. Залийте все підготованою молочно-вершковою сумішшю, притрусіть рештою сиру та відправте в духовку на 25 хвилин. Начинка кіша повинна застигнути і запектися до золотистої скоринки.

Готовому кішу зі шпинатом дайте охолонути до кімнатної температури, а потім відправте на кілька годин у холодильник. Подавайте з англійським чаєм із приємними думками про королівському сім'ю.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі