"В мене все ок". Шість ознак депресії, що прихована за усмішкою

Високофункційна, або "усміхнена" депресія може мати дуже серйозні наслідки

Багато хто впевнений, що депресія – це неодмінно про сльози-соплі, апатію, сум, поганий настрій, роздратованість без причини, навязливе відчуття провини, самознецінення. Але так буває не завжди.

Далеко не завжди…

Часом депресія ховається за посмішкою. Життєрадісною і бадьорою усмішкою, коли є велике бажання приховати всі почуття та емоції, бо потрібно триматися, бо іншим ще гірше, бо розкисати в жодному разі не можна.

Саме тому такий тип депресії часто залишається непоміченим. Існує 6 найбільш характерних його ознак.

1. В цілому ви створюєте враження бадьорої, життєрадісної і навіть щасливої людини – щоправда, лише зовні. Ви прокидатися зранку, йдете на роботу, спілкуєтесь з іншими людьми, не показуючи, наскільки погано ви почуваєтесь всередині. Усмішка на вашому обличчі – лише маска, яка дозволяє приховувати пригнічений стан, не втрачаючи ефективності.

Саме тому цей вид депресії ще називають високофункційною депресією (Heidi McKenzie).

Намагання демонструвати іншим лише успішні моменти в житті, коли в реальності ви почуваєтесь нещасливими, може посилити симптоми депресії

2. Ви одержимі ідеєю показати іншим, наскільки ідеальним є ваше життя, в соцмережах. Намагання демонструвати іншим лише позитивні, успішні моменти в житті, коли в реальності ви почуваєтесь нещасливими, може призвести до утворення внутрішньої порожнечі, яка лише посилює симптоми депресії.

3. Ви уникаєте просити про допомогу, тому що боїтесь показати себе слабкою людиною. Йдеться також про страх осуду, насмішок чи знецінення через депресивні симптоми, що в результаті призводить до намагання створювати імідж щасливої людини, ретельно приховуючи справжні почуття.

4. Ви симулюєте усмішку, навіть коли у вашому житті відбуваються значні зміни: війна, переїзд в іншу країну, розлучення, смерть близької людини, втрата майна чи роботи тощо. Будь-яка значна зміна – не лише серйозний стрес для нашої психіки, але часто і сильний тиск з боку нашого оточення. Не варто створювати ілюзію того, що вас це не торкнулося.

Рано чи пізно нехтування та уникання власних емоцій та почуттів може призвести до емоційного вигорання

5. Ви з головою занурюєтесь в роботу, хобі чи активну волонтерську діяльність, щоб хоч чимось себе зайняти і тим самим уникнути зіткнення з тим, що ви відчуваєте насправді. Рано чи пізно таке нехтування та уникання власних емоцій та почуттів може призвести до емоційного вигорання, що лише підсилить симптоми депресії.

6. Ви схильні заперечувати свій стан. Багато з тих, хто страждає на "усміхнену" депресію або не усвідомлюють свій стан, або заперечують депресивні прояви. Крім того, цей вид депресії має ряд симптомів, які протирічать класичним симптомам депресії, саме тому діагностувати його складно.

Високофункційна, або "усміхнена" депресія обходиться нам занадто дорого. Вона може призвести до проблем зі здоровʼям, відсутності близьких, довірливих стосунків, втрати смаку життя, залежності від хімічних речовин (алкоголь, наркотики), ігроманії та трудоголізму. Тому бережіть себе! Ваш справжній емоційний стан має значення, не знецінюйте своїх почуттів, бо їхня "помста" може надовго отруїти ваше життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі