Робіть що хочте в своєму вольєрі. США зробили ставку

"Лише прогрес ЗСУ на фронті створить основу для серйозних переговорів"

Директор ЦРУ Вільям Бернс на круглому столі Baker Institute сказав наступне про перспективи війни з Росією: "Сьогодні наша оцінка полягає в тому, що Володимир Путін не готовий до переговорів. Він вірить, що може зламати українців та європейців, що американці мають дефіцит уваги до України, і він вірить, що для нього Україна значить більше, ніж для Заходу. Все це – хибне розуміння. Сьогодні лише прогрес ЗСУ на фронті створить основу для серйозних переговорів. І сьогодні ми хочемо, щоб Путін зрозумів, що він не тільки не зможе просунутися далі в Україні, а й за кілька місяців ризикує втратити вже зайняте".

Цікава заява насправді. Путін не готовий до переговорів? При тому, що Олександр Лукашенко регулярно, що кілька днів, транслює вимогу Путіна розпочати переговори. Отже, слова Бернса є скороченою тезою: не "Путін не готовий до переговорів" – а "Путін не готовий до переговорів в потрібному нам ключі, з потрібними нам результатами".

Коли Путін "буде готовий" за критеріями США? Отут позиція заявлена повна, без скорочень і натяків: "Лише прогрес ЗСУ на фронті створить основу для серйозних переговорів".

Ця теза – свого роду ультиматум всім, хто намагатиметься пропхати мирні переговори і якісь домовленості з Кремлем до результатів контрнаступу ЗСУ

Є навіть версія, що ця теза – свого роду ультиматум всім, хто раптом намагатиметься пропхати мирні переговори і якісь домовленості з Кремлем до результатів контрнаступу ЗСУ (а таких не бракує і в Європі, і в решті світу – та ж стара продажна шкура Лула да Сілва, не менш ковзкий і аморальний папа Франческо, Орбан, частина румунських політиків...). США явно застовпили і визначення умов, і роль модератора за собою, як і формулювання умов мирних домовленостей.

Однак на затягування процесу США теж очевидно не налаштовані: наступний рік в них виборчий, політичним елітам буде не до України і навіть не до Росії (котра гарантовано спробує знов влізти в американські виборчі процеси). Це загрожує тим, що роль модератора процесів визначення оновленого європейського геополітичного ландшафту може спробувати перехопити хтось інший. А це не відповідає стратегічним інтересам США як глобального лідера.

Крім того, Бернс цілковито відкинув весь масив пропагандистських тез серії "США втомились від України": уваги і зусиль Америки буде рівно стільки, скільки потрібно для перемоги і переламування Росії.

В Білому домі все ще не втратили сподівання на активнішу позицію російських еліт і на "чинник табакерки"

Достатньо демонстративний акцент особисто на Путіні в негативному ключі – теж доволі прозорий натяк. Натякають передусім російським елітам: ви матимете значно м'якше ставлення і значно менше проблем, якщо взаємодія здійснюватиметься поза Путіним. Тобто в Білому домі все ще не втратили сподівання на активнішу позицію російських еліт і на "чинник табакерки". І розраховують на створення хоч якоїсь "фронди" – в тому числі і як партнера в майбутніх переговорах, і як владу в майбутній знешкодженій Росії (ймовірно, фрагментованій).

З іншого боку, однозначна ставка на результати контрнаступу свідчить, що Білий дім хоч і сподівається на формування "фронди" в Москві, але не надто на це розраховує. І основний варіант плану ґрунтований саме на силовому диктаті перемог ЗСУ. Союзники на цій основі увіпхають Росію в ті рамки, котрі їм вигідні, – а внутрішньоросійські процеси цілком можуть так і лишити на відкуп власне російським елітам. Робіть що хочте в своєму вольєрі.

Підсумок: виступ директора ЦРУ достатньо чітко позначив позицію Америки щодо розвитку ситуації на нашому континенті. І перемоги Росії – чи збереження нею статус-кво – там не передбачається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі