"Цукрове" обличчя. Топ продуктів, які уповільнюють старіння

Процес глікації "склеює" ферменти та порушує природний щоденний детокс

Сотні, навіть тисячі років людство намагається зупинити старіння. Поставити на паузу зношування тканин, клітин, хоча б трохи призупинити зовнішні зміни. Але це дуже складно, бо є причина, чому всі ці зміни відбуваються – глікація. Вона відбувається і через високий глікемічний індекс продуктів, і через поєднання білків та цукру, жирів та цукру, просто багато цукру. Глікація – сміття всередині власного тіла. Деякі нутрієнти при приготуванні/температурі змінюють свої властивості, завдаючи шкоди.

Процеси кінцевого глікування руйнують поперечні зшивки колагену – звідси "цукрове" дрібнозморшкувате обличчя

Процеси кінцевого глікування впливають на весь обмін речовин. Є відносно нешкідливі, а є супертоксичні. Всі руйнують поперечні зшивки колагену – звідси "цукрове" дрібнозморшкувате обличчя. До речі, атеросклероз – глікування колагену та еластину у стінці артеріол та капілярів. Глікуються взагалі глобально колаген, гемоглобін, ліпопротеїди низької густини, альбумін. Паралельно амінокислоти погано засвоюються. Процес "склеює" ферменти, порушує природний щоденний детокс (печінка, нирки, лімфа, шкіра, кишківник), тут вже жоден детокс-день і розвантаження феноменальної ролі не зіграють.

Глікація – неферментативний природний процес. Придбаний та накопичувальний. На перебір цукру впливаємо лише ми. Важливо пам'ятати усі види. Білий і неочищений, сиропи топінамбуру та кленовий, "корисні" десерти, фруктоза, вершки та сучасне молоко, крем-сири та плавлені сирки, сирнички та чизкейки, рафіновані зерна та каші (біле борошно, білий та темний хліб, вівсяні пластівці, гранола). М'ясо та птиця, риба – засмажені скоринки, скоринки солодких соусів, копчення. Сухофрукти, панірування, фритюр. З глікацією молочки є важливий момент: трохи солодкого поряд і промислові окиснення для тривалого зберігання перетворюють смакоту на карбоксиметиллізин (привіт, діабет!), малональдегід (окислення жирних кислот) і 4-гідроксиноненал (токсичний альдегід), а разом вони – потенційні алергени.

У нормальних умовах швидкість реакції настільки мала, що її продукти встигають видалятися. Але якщо перебір регулярний, він накопичується. З віком процес глікації наростає, і рівень глікації визначає наш біологічний вік.

Є продукти, які можуть призупинити процес і допомогти організму швидше виводити продукти глікації

Але є продукти, які можуть призупинити процес і допомогти організму швидше виводити продукти глікації. Тож більше вживайте:

– рослинних цільних жирів: горіхів, мигдалю, кунжуту, гарбузового насіння;

– оливок, авокадо;

– жирної риби та сіфуду;

– темної зелені;

– чорних та червоних ягід;

– какао-бобів та чорного шоколаду.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі