Магічне шоу плюгавого діда. Чому росіяни не протестують?

Відповідь на це питання можна пошукати в Німеччині, яка колись обожнювала свого фюрера

Дуже багато матеріалів та інтересу з'явилось до теми денацифікації німців після Другої світової, розділення та перетворення на гуманних і демократичних.

Але мені більше цікавий спосіб їх нацифікації, тобто як така величезна країна зайшла у добровільне марення Гітлером та Третім райхом. Адже розвіювання туману завжди швидке під променями сонця, а от його напускання – повільне і довге.

Ми позбавлені можливості побачити це очима мешканців тогочасної Німеччини, бо бачили нацистських злочинців вже розвінчаним і скинутими з п'єдесталу. Бачили, як вони знімали свої збіса стильні військові уніформи, пошиті Гуго Боссом, і перетворювались на звичайних людей, а їх фльор всесильних розвіювався. Як вони сиділи в цивільних костюмах на Нюрнберзькому процесі в темних окулярах, наче щури, вигнані з нір, чи втікали по чужих країнах в надії сховатись під вигаданими іменами. Як пихаті керівники СС чи концтаборів ставали жалюгідними. Військові ще якось тримали марку, а от політичні всі швидко здувались, млявіли і миршавіли. Ми бачили, що Герінг нікчемний, а Айхман – підстаркуватий і лисуватий дядько. Бачили смертельні гримаси знятих з петлі.

Ми не можемо зараз сприймати Гітлера всерйоз, після його жалюгідного фіналу. Але тоді для Німеччини все було зовсім не так

Ми не можемо зараз сприймати Гітлера всерйоз, після стількох мемів та його жалюгідного фіналу. Ми побачили, що він трохи нездоровий дядечко, параноїдальний і звичайний. Але тоді для Німеччини все було зовсім не так. Та для світу також. Ніколи не забуду фото Гітлера у Парижі, після того як його війська тріумфально захопили Францію. Париж вважався тоді головним містом світу, столицею цивілізації. Це вже потім Лондон і Нью-Йорк відібрали цей титул і відсунули Париж на треті місця. Але тоді Париж був усім, місцем життя приголомшливо знаменитих письменників, поетів і художників, а сам Адольф, як відомо, теж іноді підмальовував. І от ти стоїш перед Ейфелевою вежею, і все місто належить тобі. Ти просто заходиш в Лувр і береш собі звідти все що захочеш. Хочеш – Джоконду, хочеш – Родена. Вся, бляха, тисячолітня людська культура належить тобі, і ти вирішуєш, що з нею буде.

Я не знаю, яким чином безмежна влада однієї людини діє на решту людей і які механізми підкорення при цьому вмикаються. Але ці механізми дозволили цілій Німеччині обожнювати свого фюрера, навіть підліткам з гітлерюгенду, які у 1944 році кидались на ворожі танки заради фатерлянду та фюрера, яких вони не розділяли.

Гітлер разом з цілою командою підтримки створив для Німеччини магічне шоу, в якому взяла участь вся країна. З маршами, багатотисячними катарсичними мітингами і промовами, з символікою і айдентикою. З тотальним контролем медіа і пропагандою найвищої якості. З жорстоким покарання внутрішніх ворогів. Після невдалого замаху на Гітлера у 1944-му, щоб зупинити війну і остаточний розгром Німеччини, було розстріляно близько п'яти тисяч людей і арештовано ще сім тисяч. Уявляєте масштаб контролю країни?

Цілком імовірно, що колись потім всі дивитимуться на старого плюгавого дідка в пом'ятому костюмі і дивуватимуться, чому весь світ його боявся

Усвідомлюючи це, я і не дуже дивуюсь відсутності протестів в Росії. Вчора дивився сюжети про студентку, яку її ж вуз здав за репост публікації в Інстаграм. Дівчину заарештували, і вона втекла в Литву. І про 12-річну дівчинку, яка в школі намалювала малюнок в підтримку України, і вчителі доповіли куди слід. То дівчинку забрали в притулок, а її батька арештували. За дитячий малюнок. Чого очікувати за таких умов? Цілком імовірно, що колись потім всі дивитимуться на старого плюгавого дідка в пом'ятому костюмі і дивуватимуться, чому весь світ його боявся, а росіяни терпіли те, що він з ними виробляв. Але зараз він все ще їх фюрер, і вони все ще палко вірять, що їх країна убер алєс.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі