"Незручна" тема. Сім чинників, що можуть викликати здуття

Проста корекція харчування може допомогти позбутися "вагітного" живота

​​Здуття живота (метеоризм) – розповсюджена "незручна" тема. Але під час консультацій 30-35% пацієнтів скаржаться на те, що живуть з "вагітним" животом чи газами роками. Береться це відчуття "вагітності" не на порожньому місці: живіт здувається через скупчення газу в тонкому кишечнику, що викликає напругу в абдомінальній ділянці. Здуття – це симптом, з яким можна працювати, але треба виявити причину. Тільки тоді його можна позбутися.

Що ж може бути причиною здуття?

аерофагія – заковтування повітря при прийманні їжі. Що робити: виділяти на трапезу не менш ніж 20 хвилин та намагатися ретельно жувати та менше розмовляти.

погано пережована їжа через поспіх, проблеми з зубами та яснами. Що робити: ретельно жувати, зосередитися на смаку. Ферменти слини дуже важливі. Регулярно відвідувати стоматолога.

недостатнє вироблення ферментів підшлунковою залозою. Неперетравлена їжа дістається тонкому кишківнику, а потім мікробіоті, яка у процесі взаємодії виділяє велику кількість газів. Що робити: працювати з гастроентерологом та спеціалістом з харчування.

синдром надмірного бактеріального зросту. Це не діагноз, а наслідок. Наприклад, через гіпоацидність, при якій збільшується кількість бактерій. Через погану роботу жовчного. Що робити: працювати з гастроентерологом та шукати першопричину. Може бути призначене фармакологічне лікування та протокол FODMAP на 3-4 тижні.

надлишок вуглеводів в їжі, зокрема цукру, фруктози, сухофруктів, меду, шліфованих каш, бобових. Що робити: проаналізувати та скоригувати раціон.

целіакія чи просто чутливість до глютену. Що робити: елімінація та тимчасове виключення. Корекція харчування зі спеціалістом. З раціону на якийсь час також іноді треба прибрати: фастфуд, напівфабрикати промислового виробництва, цукор та всі цукрозамінники, високофруктозні фрукти, всі молочні продукти, сою, бобові, рідше – пасльонові.

паразитоз. Що робити: лікування паразитолога.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі