Тривожні люди. Чотири звички, які свідчать про душевний неспокій

Кусаєте губи та прокидаєтесь вночі? Вітаю, ви у клубі

А ви знали, що схильність до тривожності може викликати появу дивних звичок у поведінці людини? Так-так, якщо ви надмірно тривожитесь з приводу якихось подій в своєму житті – наприклад, особистих стосунків, конфліктів на роботі чи в сім'ї, хвилювань через неуспішність – то, цілком можливо, знайдете в себе одну з цих звичок. А може, і не одну!

Насправді тривога викликає стільки деструктивних, гнітючих переживань, що це провокує зміни поведінки. Так наша психіка намагається хоч трішки зменшити напругу і тривожність. Так і з'являються нові звички, яким ми можемо слідувати, навіть якщо тривога минула.

Уникнення зорового контакту. Під час стресу чи сильного хвилювання погляд очі в очі може спровокувати небажаний конфлікт чи інші неприємні дії. Саме тому виробляється стійка поведінкова звичка – комунікуючи, не дивитись в очі співрозмовнику, а зосередити свій погляд на його чолі, тим самим уникаючи прямого зорового контакту.

Скреготіння зубами вночі є наслідком тривоги чи стресу, пережитих вдень

Скреготіння зубами вночі під час сну. Коли ви спите, ваші мʼязи повинні розслаблятися, а тіло – втрачати напругу. Але коли ви хвилюєтесь, ваше тіло зберігає цю напругу. Скреготіння зубами вночі є наслідком тривоги чи стресу, пережитих вдень, і має всі шанси швидко перейти у звичку, яка може завдати суттєвої шкоди зубам і щелепі, викликати головний біль і сильний біль в щелепі та лицевих м'язах.

Періодичні прокидання протягом ночі. Коли ви переживає складний період життя, сповнений тривоги та хвилювання, ви можете вночі прокидатися кожні пару годин, оскільки ваш мозок просто не може відключитися на достатьо тривалий час, щоб повністю заглибитись у сон. Із часом це перетворюється у звичку, у стійку модель поведінки, якої складно позбутися.

Жування або кусання губ, часом навіть до крові і стійких ран. Кусання губ є одним з найбільш поширених симптомів при високому рівні тривоги та занепокоєння, що свідчить про те, що у вас є надлишок психічної енергії, яка не знаходить виходу (наприклад, ви відчуваєте сильний гнів, який боїтесь виразити). Ця звичка є типовою копінг-стратегією для подолання тривожності – так само, як обкусування нігтів чи постійне перебирання чогось у руках.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі