Путін вголос заговорив про розчленування РФ

Чи означає це, що російські еліти розглядають перспективи демонтажу імперії?

На днях в інтервʼю Володимир Путін раптом заявив: "У них [Запада] одна цель — раскассировать бывший Советский Союз, его основную часть — Российскую Федерацию… Для чего? Для того чтобы помыкать этими частями и поставить под свой контроль".

Думаю, російські еліти геть дезорієнтовані – бо це абсурд і нонсенс, щоби Путін публічно вголос заговорив про перспективи розчленування Росії, причому в деталях, як про об'єктивну реальність. От ви можете уявити Джо Байдена, котрий публічно говорить про занепокоєння перспективами відокремлення Техасу і його перехід під контроль Мексики? Чи (ближче до Путіна) Брєжнєва, котрий розмірковує про відокремлення Примор'я Китаєм? Чи уявити Сі, що висловлює занепокоєння можливістю розподілу Китаю між Індією, Японією і Монголією та говорить, що "такий етнос як китайці не збережеться – будуть хань, хуейцзу які-небудь, бай"? Нонсенс.

Президент Росії свідомо задав суспільству цілком конкретний вектор: мовляв, готуйтесь, недовго вам лишилось

І окремий момент: про перспективи розчленування заговорив не Соловйов якийсь, навіть не Пєсков чи алкаш Медведєв. Президент Росії свідомо (ну, принаймні, був притомний) задав суспільству цілком конкретний вектор розвитку подій: мовляв, готуйтесь, недовго вам лишилось бути громадянами РФ. Скоро будете громадянами Московії, країн Ідель-Уралу...

Це очевидна промашка: не можна публічно формулювати, надавати конкретних рис подіям, настання яких небажане. Бо все озвучене починає мимоволі обдумуватись аудиторією, входить у "вікно Овертона" як допустиме, а тоді як єдино можливе. Це та причина, чому ми всіма силами опираємось обговоренню можливих територіальних поступок в обмін на мир: спочатку обговорення легітимізує саму пропозицію, тоді її почнуть обмірковувати в суспільстві, а тоді втрата частини території стане цілком прийнятною.

Це надто очевидна і примітивна помилка для політика, що понад 20 років тримає в кулаці еліти величезної держави

Але помилка надто очевидна і примітивна для політика, що понад 20 років тримає в кулаці еліти величезної держави і інтригує на міжнародній арені (до влізання у війну з Україною навіть успішно). Отже, це не помилка? Комусь було необхідно озвучити для початку неофіційно перспективи демонтажу РФ як реальні і конкретизовані "на землі"? Тобто, такі, що їх уважно розглядають російські еліти і вже аналізують ймовірні результати?

Однак сам факт, що це озвучив саме Путін... Або це складник сценарію "я втомився, я йду" – в сенсі, "після мене хоч потоп – я не проти демонтажу РФ потім". Або... це не Путін? В сенсі, не той Путін. Все ж оце "раскассировать" з лексикону початку 20 сторіччя, невластиві жести, надто активна нетипова міміка, обсценна лексика – це все цілковито не властиво тому Путіну, якого світ знає з інших інтерв'ю. Тобто це цілком може бути виконавець-рупор певної частини російських еліт?

Дивно все це, дуже дивно, нетипово і абсурдно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі