Росія давно вичерпала свої можливості

Вона більше не виведе нас з рівноваги

В листопаді 2021 року я почав записувати власну оцінку вірогідності того, що велике російське вторгнення станеться в найближчий місяць. В грудні ця цифра перевалила за 65%, і я почав системно готувати близьких до найгіршого сценарію як до основного.

Тоді багатьом людям це здавалося параноїдальним чи навіть смішним. І я чудово розумію чому. У прихильників тези "війни не буде" було багато розумних аргументів. Раціонально в це не вірилося, а більше – не хотілось вірити. Але Росія діє ірраціонально.

Як людині з Донецьку, мені було легше прийняти думку, що Росія розпочне тотальну війну на знищення України. Спостерігаючи за її діями на початку 2010-х, я прийшов до думки, що така війна дуже вірогідна. В 2014-му думка перетворилася на залізну впевненість – відкритим залишалося лише питання конкретного часу її початку.

В ніч на 24 лютого 2022 року я лягав спати, розуміючи, що з великою вірогідністю прокинуся в перший день повномасштабної війни

В ніч на 24 лютого 2022 року я лягав спати, розуміючи, що з великою вірогідністю прокинуся в перший день повномасштабної війни. Україна вже оголосила мобілізацію резервістів, і відтягувати початок вторгнення Росії не було жодного сенсу. В старих записах стоїть остання цифра: вірогідність вторгнення 99%. Коли я прокинувся від звуків вибухів, то глянув на годинник і побачив, що наступила 5 ранку. Першою думкою було, що цього разу нацисти дали нам поспати на годину довше.

В ніч на 24 лютого 2023 року, закинувши гроші на кілька актуальних волонтерських проєктів, я лягав спати, не відчуваючи жодної напруги перед завтрашнім днем. Росія давно вичерпала можливості вразити нас чи вивести з рівноваги. Залишилася лише холодна ненависть, зібраність і розуміння, що ми маємо їх дотискати. Разом і до кінця.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі