"Самі винні!" Чому виправдовувати злочин – це бути співучасником

Якщо ваші знайомі допускають думку, що людей можна ґвалтувати та принижувати за певних обставин – будьте пильними

Дням трапився жахливий прецедент, ігнорувати який – толерувати злочин та насильство. А ми знаємо на власному досвіді, які наслідки може мати замовчування.

Я зараз говорю про ситуацію, коли молоді люди принижували дівчат задля контенту для соціальних мереж. Ще один момент, на який варто звернути увагу – коментарі, в яких злочинців виправдовують: "Дівчата самі винні, навіщо було пити?", "Так їм і треба, вони навіть виглядають провокативно", "Це ж просто ескорт!" та інші. І я з цього приводу хочу розібрати кілька важливих, на мою думку, питань.

Не існує одягу, зовнішності, професії або соціального статусу, через які людину можна принижувати, катувати та ґвалтувати

Чи може жертва бути винною? Ні. Винен завжди агресор. Не існує одягу, зовнішності, професії, соціального статусу, через які пересічну людину можна принижувати, катувати та ґвалтувати.

В коментарях щодо конкретної ситуації я бачив повідомлення по типу "ну, дівчата туди самі йшли, отже, цього хотіли", "самі винуваті", "та ви бачили, як вони виглядають?" тощо. Чи вам нічого не нагадують ці наративи? Наприклад, добре відомі: "Не мы начали эту войну. Украина сама просила защиты", "они говорят на русском – значит, это наши территории и их надо отвоевать", "если украинцы не сдаются, значит, их устраивает война, и нужно продолжать" та інші? Це ніби спроба виправдати насилля зовнішніми факторами.

Але у сучасному світі не існує жодної причини, яка б дала право розпочати війну. Так ось, у суспільстві так само недопустимим є насилля до інших.

Жертва ніколи не винна. І це важливо пам'ятати та знати. Якщо у людини виникає бажання принизити іншу через зовнішній вигляд чи поведінку – це проблема лише агресора.

Шлях від виправдовування таких злочинів до самого злочину – дуже короткий

А що, якщо мій партнер/партнерка підтримують ідею, що жертва сама винна? У цьому випадку перед вами – потенційний злочинець. Тож дуже раджу звернути на це увагу. Насправді шлях від виправдовування таких злочинів до самого злочину – дуже короткий.

Досить толерувати неповагу та виправдовувати насилля. Злочинці мають бути покараними. Тож якщо ваші друзі, знайомі чи партнери допускають думку про те, що людей можна ґвалтувати та принижувати за певних обставин – будьте пильними. Оскільки такі погляди не кращі за ідеї та поведінку представників країни-агресора.

Як я можу посприяти тому, щоби зменшити насилля? Робіть максимальний розголос. Якщо ви побачили чи почули про насилля – говорить про це, пишіть, робіть репости. Злочинці мають розуміти, що їх буде покарано, що їх засуджують.

Коли інформація здобула широкого розголосу – прочитайте коментарі. Якщо серед тих, хто виправдовує злочин, є ваші знайомі – подумайте про власну безпеку. Виправдовувати злочин = бути злочинцем.

Розповідайте дітям про культуру згоди, повагу до себе та оточуючих

Якщо у вас є діти, молодші брати чи сестри, або ви працюєте з дітьми, розповідайте їм про культуру згоди, повагу до себе та оточуючих.

І головне – злочинці мають бути покарані. Немає жодних виправдань злочину. Власне, як і тим, хто підтримує подібне ставлення до людей. Саме розголос та невідворотність покарання допоможуть зупинити подібні злочини.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі