Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
30.01.2023

Росія будує ГУЛАГ на окупованій території України

Мета – тероризувати тих, хто не зміг втекти, та знищити всіх свідомих українців

Чому Володимир Путін будує виправні колонії в Україні? 23 січня російський уряд видав важливий, хоч і малопомітний указ, що наказує збудувати 27 "виправних колоній" та "виправних центрів", тобто пенітенціарних установ, на чотирьох українських територіях, незаконно анексованих Росією минулого року, – пише Олександр Мотиль для 19fortyfive.

12 таких колоній мають створити у так званій "ДНР", сім у "ЛНР", три в окупованій Херсонській області та дві в окупованій Запорізькій області. Указ також передбачає будівництво трьох "виправних центрів" – одного у "ДНР" та двох у "ЛНР".

"Основна мета" виправних колоній – "виконання кримінального вироку у вигляді позбавлення волі". У свою чергу, основна мета виправних центрів – "приведення у виконанні кримінального покарання у вигляді примусових робіт".

Довоєнне населення "ДНР" становило близько 2,2 млн осіб. "ЛНР" – близько 1,5 млн осіб. У всій Херсонській області до вторгнення жило близько 1 млн осіб, а у всій Запорізькій області – близько 1,6 млн осіб. Врахуйте, що як мінімум половина населення "Л/ДНР" втекла, була переселена або вбита у 2022 році, і що багато жителів Херсонської та Запорізької областей або втекли, якщо жили на підконтрольних Україні територіях, або зуміли втекти на підконтрольну Києву територію, або були вбиті, або переселені в Росію. Таким чином, на початку вторгнення загальне населення цих частин чотирьох окупованих областей становило близько 6,3 млн осіб, а нинішнє населення – не більше половини. Скажімо, 3 млн осіб.

27 нових виправних установ на додаток до існуючих для такого невеликого населення – "непогане" доповнення до каральних можливостей Росії на окупованих територіях. Очевидно, нові об'єкти не призначені для боротьби зі злочинністю, хоча б тому, що багатьох злочинців переконали служити гарматним м'ясом у групі найманців ПВК "Вагнер".

У частинах чотирьох окупованих областей Росія планує створити ГУЛАГ, що виявилося набагато простіше, ніж привести всю Україну в ГУЛАГ

Намір має бути політичним – тероризувати те, що залишилося від існуючого населення у цих регіонах, викорінити всі сліди української національної ідентичності та знищити всіх свідомих українців. Словом, запровадити ГУЛАГ в Україну, що набагато простіше, ніж привести всю Україну в ГУЛАГ.

Тому знищення чекає на всіх українців, яким не пощастило залишитися жити на окупованих територіях.

Західні аналітики та політики, які вважають, що територіальні поступки Росії мають бути частиною будь-якої мирної угоди, мають двічі подумати.

Бо будь-яке таке рішення рівносильне пособництву та підбурюванню Росії до геноциду українців.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі