Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
12.01.2023

Захід багато нам дає. Але й отримує не менше

Відносини між Заходом і Україною – не гра в одні ворота, як їх часто зображають

Дискусії про війну в Україні зводилися до того, що Захід допомагає Україні у воєнному та економічному плані, і Київ залежить від цієї щедрості. Насправді відносини – договірні з витратами та вигодами, які вигідні для обох сторін.

Популістське крило Республіканської партії США розглядає допомогу через одновимірну призму. Україна є найбільшим союзником республіканців у справі знищення російських збройних сил, що дає Вашингтону можливість зосередитися на китайській загрозі Заходу та на свободі Тайваню. Підтримуючи українців, США вирішують дилему, що Вашингтон не може впоратися з двома загрозами одночасно – зі сторони Росії та Китаю.

На початку свого президентства Джо Байден запропонував США "приструнити Росію", щоб зосередитись на серйознішій загрозі – Китаї. Розмивання Україною Росії як військової загрози робить саме це, але не так, як мав на увазі Байден. Поразка РФ від України прискорить її швидший занепад як великої держави, бо Кремлю знадобиться десятиліття, щоб відновити армію. Розмивання військової потужності Москви здійснюється без втрат США та НАТО і без шкоди інфраструктурі країн-членів НАТО.

Щоб уникнути конфронтації з Росією в майбутньому, потрібно допомогти Україні дати відсіч загарбникові зараз

Зрештою, як написали в The Washington Post колишній держсекретар США Кондоліза Райс та колишній міністр оборони США Роберт Гейтс, "щоб уникнути конфронтації з Росією у майбутньому, потрібно допомогти Україні дати відсіч загарбникові зараз". Це урок історії, яким маємо керуватися. Він надає невідкладності діям, які слід зробити, поки не стало запізно". Якщо Україна зазнає поразки, Росія боротиметься з НАТО у країнах Балтії, Фінляндії чи Польщі. Тоді вже будуть втрати зі сторони США.

Поразка України зробила б військовий напад Китаю на Тайвань вірогіднішим. Європейські цінності програли б перед лицем нападу Росії та її автократичних союзників.

Геноцид у Боснії на початку 1990-х тьмяніє порівняно з окупацією Кремлем України. Історик Енн Епплбаум пише, що Україна буде покрита "концтаборами, камерами тортур та тимчасовими в'язницями" у разі її повної окупації. Більше того, "покоління українських письменників, художників, політиків, журналістів та громадських діячів уже було б поховано у братських могилах. Українські книги було б вилучено зі шкіл та бібліотек. Українська мова була б заборонена в усіх громадських місцях".

Вторгнення об'єднало НАТО та призвело до розширення блоку на країни Скандинавії. ЄС, який переживає кризу і був розділений підйомом популістів-націоналістів і Brexit, також став більш згуртованим, ніж будь-коли.

Вторгнення 2022 року змусило ЄС стати енергетично незалежним від Росії

Криза 2014 року змусила Україну нарешті стати енергетично незалежною від Росії, про що вона давно говорила, але так і не здійснила. Вторгнення 2022 року змусило ЄС стати енергетично незалежним від Росії – крок, який зміцнив трансатлантичні зв'язки та значно покращив європейську безпеку. Кремль більше не може шантажувати Європу та створювати газові кризи, як він це робив у 2006 та 2009 роках і спробував зробити у 2022 році.

Війна змушує членів НАТО постачати військову техніку зі своїх складів в Україну, яка хоч і застаріла, проте перевершує все, що має Росія. Україна стала країною, яка вже використовує військову підготовку та техніку НАТО. Члени Альянсу змушені збільшувати свої військові бюджети, надавати замовлення своїм військово-промисловим комплексам та модернізувати свої армії. "Укроборонпром" виробляє та розробляє важке озброєння та військову техніку разом із щонайменше шістьма членами НАТО.

Відносини США та НАТО з Україною ведуть до обміну розвідданими та військовим досвідом. У той час як США та деякі союзники по НАТО дають Україні розвідувальні дані про поле бою, Україна дає розвіддані про якість російської військової техніки, про те, як російські збройні сили функціонують, та про їхні слабкі місця. Західні ветерани, що борються в українському "Інтернаціональному легіоні", зокрема американці – важливе джерело інформації про дії російських військових.

Українці адаптували зброю США та НАТО до радянських винищувачів, які можуть бути корисними у майбутніх конфліктах

Українці адаптували зброю США та НАТО до радянських винищувачів, які можуть бути корисними у майбутніх конфліктах. Українські війська довели свою стійкість і швидко навчилися користуватися західною зброєю, а час навчання був набагато коротшим, ніж у західних військах. Українські війська "зробили революцію у способах ведення битв у ХХІ столітті, ведучи "алгоритмічну війну", яка дозволяє Києву переграти сили вторгнення зі значно меншою кількістю військ".

Менша цифрова українська армія бореться з аналоговою російською, яку вона здатна "перевершити". Програмне забезпечення Meta Constellation, що постачається зі США, використовує штучний інтелект, здатний трансформувати розвіддані зі супутників, дронів і від шпигунів у тилу ворога, щоб точно визначити місцезнаходження російських окупаційних сил.

У захоплених Україною іранських безпілотниках було виявлено багато американських деталей. Вашингтон чинить тиск на американські та європейські компанії, закриває лазівки, щоб Іран не міг більше купувати чи красти деталі для створення свого військового арсеналу. Співпраця США, НАТО та України має прямі переваги для безпеки Ізраїлю та прозахідних близькосхідних країн.

Широке використання Starlink, супутникового зв'язку від компанії Ілона Маска SpaceX, силовими структурами України – перший випадок, коли він використовується для доступу в інтернет під час бойових дій. Україна як випробувальний полігон спонукає США, а потім і європейські армії, інтегрувати Starlink у свої збройні сили.

Війна в Україні розширила використання безпілотних технологій, що вперше стало помітним під час Другої карабахської війни 2020 року, коли Азербайджан успішно використав ізраїльські та турецькі безпілотники для перемоги над Вірменією. Росія ніколи серйозно не інвестувала в дрони, і після того, як Туреччина відмовилася продавати їх їй, була змушена імпортувати дешеві та технологічно недосконалі іранські Shahed 136.

Україна, навпаки, має давні воєнні відносини з Туреччиною. Анкара та Київ будують в Україні завод із виробництва культових безпілотників Bayraktar.

Потужний добровольчий рух та громадянське суспільство України створили, побудували і дали військовим безліч інших безпілотників, які використовуються проти російських окупаційних сил для розвідки, рекогносціювання та завдання ударів. Український досвід використання безпілотних літальних апаратів є життєво важливим джерелом військового досвіду для модернізації можливостей та технологій НАТО.

Члени НАТО здобули урок із війни в Україні, що їм потрібно більше інвестувати в артилерію та безпілотники

Українська протитанкова ракета "Стугна-П" отримала високу оцінку за свою ефективність. Члени НАТО здобули урок із війни в Україні, що їм потрібно більше інвестувати в артилерію та безпілотники.

Українські сили поєднують мужній бойовий дух із передовим програмним забезпеченням для розвідки та управління боєм.

"Завзятість, воля та використання новітніх технологій дають українцям вирішальну перевагу", – сказав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

Україна – полігон для майбутніх війн

Україна – полігон для майбутніх воєн, і українці з їхнім високим рівнем володіння ІТ лідирують у таких програмах, як Delta, – для збору, обробки та відображення інформації про сили противника. Delta – сумісна з НАТО. ЇЇ представили на заході НАТО TIDE Sprint, що проводиться раз на два роки, у листопаді 2022 року, де експерти, науковці та розробники обмінювалися досвідом з адаптації технологічних змін до військових потреб Альянсу.

Відносини між Заходом і Україною – не гра в одні ворота, як їх часто зображають, а багатопланові. США та союзники по НАТО покращують свою безпеку та безпеку своїх союзників, співпрацюючи у військових відносинах із Україною.

Військова поразка Росії, яка згасає, дозволить США і НАТО зосередитися на державі, яка сходить, – Китаї.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі