Брати чуже, грабувати, брехати. Думаєте, це лише про росіян?

Вірмени так само поводилися в Азербайджані. Але всі знають, чим це закінчилося

Вдалині від України зараз відбуваються події, гідні окремої розповіді. Азербайджан демонструє, як можна і потрібно примушувати до виконання своїх вимог як сепаратистів, так і російських миротворців. Йдеться про те, що вже третій день на трасі Шуша–Ханкенді відбувається мирна акція азербайджанських екологічних активістів та представників громадськості.

Справа в тому, що протягом понад 25 років, що тривала окупація 20% територій Азербайджану з боку Вірменії, мав місце варварський видобуток та вивіз золота, міді та інших корисних копалин з Карабаху до Вірменії. Офіційний Баку до перемоги в 44-денній війні ніяк не міг стати на заваді цьому процесу. Зараз Азербайджан має такі можливості. Адже Шуша звільнена, і звідти можна потрапити до Ханкенді Лачинським коридором.

Карабахські сепаратисти, як і раніше, займаються незаконним видобутком золота, міді на нашій землі, завдаючи шкоди нашій екології

Наразі розкриваються нові факти пограбування азербайджанських природних ресурсів з боку карабахських сепаратистів. Які, як і раніше, займаються незаконним видобутком золота, міді на нашій землі, завдаючи шкоди нашій екології. Звичайно, такий поворот подій викликав обурення в Баку. На початку грудня група фахівців Міністерства економіки Азербайджану, Міністерства екології та природних ресурсів, Державної служби з питань нерухомості при Міністерстві економіки та ЗАТ AzerGold провела зустрічі з керівництвом російського миротворчого контингенту, генерал-майором Андрієм Волковим.

Він обіцяв забезпечити доступ азербайджанської сторони до моніторингу, але своєї обіцянки не виконав. В Україні знають нульову цінність обіцянок, наданих росіянами. Така сама і цінність офіційних документів, підписаних керівництвом цієї країни. В Азербайджані в цьому тепер теж переконалися.

Саме тому група представників ЗМІ та екологічних організацій вирішила проїхати до Ханкенді. Але російські миротворці стали на заваді цьому. Вони банально перекрили Лачинський коридор, явно виходячи за межі своїх повноважень.

Це таке саме азербайджанське місто, як Шуша, Баку, Гянджа. Справа в тому, що в ході чотиристоронньої зустрічі, що відбулася на початку жовтня в Празі, Вірменія та Азербайджан підтвердили свою прихильність до Статуту ООН та Алма-Атинської декларації від 1991 року, а отже, обидві сторони визнають територіальну цілісність і суверенітет одна одної в рамках кордонів країн станом на 1991 рік.

Вірменія офіційно визнала, що всі ті землі, які вона понад чверть століття тримала під окупацією, є азербайджанськими

Простіше кажучи, Вірменія офіційно визнала, що всі ті землі, які вона понад чверть століття тримала під окупацією, є азербайджанськими. У тому числі й Ханкенді, куди російські миротворці не пускають азербайджанців, по суті, діючи всупереч підписаній Володимиром Путіним тристоронній угоді. Власне, саме тому і немає з боку Вірменії особливо бурхливого обурення з приводу того, що відбувається.

Судіть самі. "Вірменія не може втручатися у питання Лачинського коридору, це не її справа", – заявив депутат від правлячої партії Вірменії "Громадянський договір" Гагік Мелконян. Про це пишуть вірменські ЗМІ. Його підтримав інший депутат від правлячої партії Овік Агазарян. "Чого хочуть вірмени Карабаха від уряду Вірменії? Нам що, оголошувати війну Азербайджану?" – спитав Агазарян.

Тож ми маємо справу із спільними протиправними діями з боку росіян та карабахських сепаратистів. Україні такий сценарій дуже знайомий. Адже Росія довго і ретельно заперечувала свою підтримку сепаратизму на Донеччині. Зараз Росія відправила до Ханкенді, де під захистом російських миротворців перебувають карабахські сепаратисти, олігарха Рубена Варданяна. З ним Азербайджану російська сторона пропонує вести переговори.

Азербайджанська сторона послала і росіян, і Варданяна за маршрутом російського військового корабля

Природно, що азербайджанська сторона послала і росіян, і Варданяна за маршрутом російського військового корабля. Тим більше, що у нас з'явилися підстави стверджувати, що незаконним видобутком природних копалин у зоні тимчасової дислокації російських миротворців займаються і російські компанії. Зокрема, компанія GeoProMing, керівником якої є росіянин Роман Худолій.

Отже, дії командування РМК зрозумілі. Вони намагаються приховати злочини російських компаній проти Азербайджану. Відповідно, зараз Азербайджан протистоять тандему Росія-карабахські сепаратисти. Вирішити питання силовим шляхом Азербайджан, безперечно, може. Достатньо доби, щоб азербайджанська армія нівелювала проблему. Але в Баку поки воліють мирно переконувати опонентів. Це позиція сильної, впевненої в собі держави, яка розуміє, що час працює на неї. Прапор Азербайджану вже майорить над Лачинським коридором. Буде він майоріти і в Ханкенді. А Варданян та російські миротворці покинуть нашу землю, підібгавши хвости. Те саме буде і з росіянами в Україні. І будь-яка перемога Азербайджану важлива для України так само, як будь-яка перемога України важлива для Азербайджану.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі