Імперці в білих пальто. Що не так з російськими "лібералами"

Їх в жодному разі не можна підпіскати до трону

Спробую пояснити, чому я так переймаюся проблемою російських "лібералів", особливо її сприйняттям українським суспільством.

Наближається військова перемога Збройних сил України, і її треба закріпити двома великими системними рішеннями, щоб перемога була повною й остаточною. Перше – це довгострокова безпека України, убезпечення від наступної агресії з боку Російської імперії. Друге – модернізація України, відновлення та економічний стрибок на базі верховенства права та економічної свободи.

Російські "ліберали" претендуватимуть на трон Путіна, відновлення відносин із Заходом, зняття санкцій

Після військової перемоги важливо не дати імперії перепочинку для наступної атаки, а дотиснути її до кардинальних політичних змін. Російські "ліберали" заважатимуть це робити: вони претендуватимуть на трон Путіна, на відновлення відносин із Заходом, на зняття санкцій, на повернення до "бізнесу як завжди", на повернення до клубу провідних держав тощо.

І тоді врешті реваншисти візьмуть гору в Росії, й наступна війна неминуча.

Імперці, хоч і в ліберальних білих пальто, – все одно імперці

Ось чому треба правильно ставитися до російських "лібералів": хай розхитують режим Путіна, як уміють (а вміють вони погано, але краще так, ніж ніяк), але не підпускати їх до трону. Брати участь в обговоренні майбутнього Росії вони, безперечно, мають право, але аж ніяк не в режимі монопольного доступу (як це було на форумі у Вільнюсі). За столом мають бути також представники інших сил, серед яких, безперечно, національно-визвольні рухи пригноблених народів та регіоналістські рухи колонізованих територій. Імперці, хоч і в ліберальних білих пальто, – все одно імперці.

Визначатиме коло тих, хто сидітиме за столом, безперечно, Захід. А він дивитиметься на українське політичне керівництво, бо Україна має акцептувати формат власної безпеки – інакше війна не завершиться. А українське політичне керівництво дивитиметься на українське суспільство, бо саме воно остаточно акцептує формат української перемоги та післявоєнного устрою навколоукраїнської частини світу.

Смерть Путіна – це початок, а не завершення політичних змін в Росії

Ось чому важливо адекватно оцінювати майбутню Росію й не впадати у крайнощі:

– ров з крокодилами і забути про них назавжди (нагадаю, ракети прекрасно перелітають через ров з крокодилами),

– Путін помер, ура, перемога, можна займатися власними справами.

Смерть Путіна – це початок, а не завершення політичних змін в Росії, які мають унеможливити наступну війну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі