Змінися або помри. Як переорієнтувати економіку, щоб вижити

Насамперед потрібно задуматися над тим, як збільшити розмір додаткової вартості експорту

У своїх статтях я часто називаю один із ключових "переходів" нашої економіки після війни: знизити фізичні обсяги експорту за рахунок внутрішньої переробки і, відповідно, збільшити рівень як внутрішнього споживання, так і розмір додаткової вартості того, що експортується.

Експортувати не аграрну сировину, а хоча б продукти первинної переробки: олію, біопаливо, спирт, борошно.

Потім переходити до складніших продуктів: рослинний білок, лецитин, харчові добавки, ізоляти.

Україна в умовах сучасного "зеленого переходу" та нового веганського тренду могла б стати світовим центром з виробництва рослинного білка

Україна в умовах сучасного "зеленого переходу" та нового веганського тренду могла б стати світовим центром з виробництва рослинного білка в якості заміщення білка тваринного походження. І "східноєвропейською" Бразилією в частині виробництва біопалива, спирту та біодизелю.

А тепер проілюструю нашу сьогоднішню торгову позицію. Є два Індекси умов світової торгівлі: за фізичним обсягом та ціною. Вони розраховуються як відношення фізичних обсягів чи цінових обсягів експорту до аналогічних показників імпорту. Наш кількісний Індекс умов торгівлі за підсумками 9 місяців 2022 року зріс і становив 136,5%, а ціновий Індекс – лише 69,2%. Тобто, з одного боку, фізичні обсяги експорту перевищили імпортні на 36,5%, з другого – вартісні параметри імпорту були на 30,8% більше! І війна не була ключовим чинником подібного співвідношення.

Це і є вироком нашої економічної моделі. І ситуація в цих компонентах лише погіршуватиметься

Це і є вироком нашої економічної моделі. У контексті втрати робочих місць, постійного експорту робочої сили, деградації професійної та вищої освіти, загибелі науки.

І головне зараз – логістична навантаження та транспортна перенапруга.

І ситуація в цих компонентах лише погіршуватиметься.

Тому для нашої економіки дуже підходить слоган одного бейсбольного тренера: "змінись чи помри".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі