Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
16.11.2022

НАТО має підготуватися прийняти ще одного члена

Вступ України до Альянсу – єдиний спосіб повернути Європі стабільність та безпеку

Російське вторгнення в Україну у 2014 та 2022 роках показало, як європейській безпеці загрожує існування "сірої зони" – країн, які не були частиною Заходу. Не були в НАТО та ЄС і були в Євразійському союзі Володимира Путіна та ОДКБ. На саміті 2008 року Альянс дав розпливчасту обіцянку, що Україна та Грузія стануть членами, але без зазначення майбутньої дати. Тим часом, ЄС запропонував Україні інтеграцію, але не членство через Східне партнерство.

Стабільність та безпека Європи після закінчення російсько-української війни будуть гарантовані лише шляхом виведення України з "сірої зони" між Заходом та Росією

НАТО та ЄС мають розпочати планування до військової перемоги України, щоб забезпечити її членство у своїх організаціях. Тим самим вони покладуть край спокусам для Росії, яка після довгих років зализування ран від поразки знову захоче розпочати вторгнення в Україну. Стабільність та безпека Європи після закінчення російсько-української війни будуть гарантовані лише шляхом виведення України з "сірої зони".

Україна – кандидат у члени ЄС. Але вступ в ЄС – довгий і набагато складніший, ніж вступ в НАТО.

НАТО не запропонував Україні Плану дій щодо членства, еквіваленту кандидата в члени. Але є вісім причин, чому Київ може вступити в Альянс. Наразі слід розпочати планування прийому України в НАТО в рамках повоєнного врегулювання, щоб повернути Європі стабільність та безпеку.

НАТО слід визнати, що три причини, чому Альянс не запросив досі Україну, більше неактуальні. Додаткові п'ять обговорюються нижче.

Перша причина – низький рівень підтримки членства в НАТО на російськомовному південному сході України. Опитування у жовтні 2022 року показало, що у разі проведення референдумів 86% українців проголосували б за вступ в ЄС (3% були б проти) та 83% – за вступ в НАТО (4% були б проти). Підтримка членства в Альянсі варіювалася від 86% на заході та в центрі країни до 81% на півдні та 69% на сході. Після вторгнення підтримка вступу в НАТО та ЄС досягла такого ж рівня, що на заході та в центрі, на південному сході. Усі вікові групи, від 19 до 29 років до 60 років, підтримали б членство в НАТО з великим відривом.

По-друге, відмова НАТО запрошувати Україну була спричинена страхом негативної реакції Росії. Цей страх став хибним у 2014 році й особливо у 2022 році, коли РФ розпочала військову агресію. В обох випадках Києву не пропонувалося ні членство в НАТО, ні в ЄС. Побоювання Альянсу перестануть бути важливими у разі військової поразки Росії. Тоді вирішальним міркуванням має стати закриття "сірої зони", щоб раз і назавжди покінчити з майбутньою спокусою російського імперіалістичного реваншизму.

Військова поразка Росії та виведення її окупаційних сил усуне перешкоди для запрошення в НАТО країни, на території якої триває війна

По-третє, військова поразка Росії та виведення її окупаційних сил усуне перешкоди для запрошення в НАТО країни, на території якої є конфлікт. Водночас НАТО слід пам'ятати, що Україна схожа на Західну Німеччину, яку запросили в НАТО у 1955 році, коли її східна частина була під радянським контролем, і не було підписано жодних прикордонних договорів.

Західні демократії не хотіли залишати Західну Німеччину в "сірій зоні". Вони не повинні залишати там також Україну.

По-четверте, Україна – демократія. Шість із семи президентських виборів після 1991 року були вільними та справедливими. Єдині сфальшовані вибори були у 2004 році, коли прем'єр-міністр Віктор Янукович вирішив вкрасти вибори, але вони були скасовані. Тоді провели повторні, вільні та чесні, на яких переміг Віктор Ющенко. Усі вісім парламентських виборів в Україні були вільними та чесними. Демократичний прогрес України пришвидшиться після війни.

По-п'яте, Україна увійде до єдиних 10 із 30 членів НАТО, які витрачають понад 2% свого ВВП на оборону. У 2006 році Альянс заявив, що його члени повинні витрачати на оборону не менше 2% свого ВВП, але до кризи 2014 року це робили лише п'ять. Нараховуючи понад півмільйона людей у війську, Україна має найбільші збройні сили в Європі, які перевищують 200-300 тис. осіб в Італії, Німеччині, Франції та Польщі.

Досвід української армії матиме неоціненне значення для навчання та консультування членів Альянсу

По-шосте, Україна має найбільш боєздатну і найдосвідченішу армію в Європі. Українська армія знає, як воювати та перемагати російську – головну загрозу безпеці НАТО. Її досвід матиме неоціненне значення для навчання та консультування членів Альянсу.

Українська армія навчена та оснащена НАТО. Озброєння, яке українцям дало велику кількість країн, призвело до того, що українські солдати набули досвіду поводження з широким спектром військової техніки виробництва країн Альянсу. Військова еліта НАТО високо оцінює стійкість і здатність українських військових швидко вчитися користуватися цією технікою і адаптувати її до особливостей війни проти Росії.

По-сьоме, члени НАТО не мали б гострої необхідності швидко розміщувати сили швидкого реагування або особливо ядерні ракети. Україна вийде з війни з міцним безпековим союзом з Польщею та трьома країнами Балтії.

По-восьме, в українській армії більше жінок, ніж в армії будь-якого члена НАТО. 25% української армії – жінки. Це більше, ніж у США – 18%, Канаді – 16%, Франції – 15% та Великій Британії – 11%. Жінки також відіграють непропорційно велику роль у добровольчих групах, які допомагають українським військовим.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі