Баклажани, сири та устриці. Які ще продукти можуть викликати мігрень

Їжа з високим вмістом гістаміну може стати тригером для головних болей

​​Мігрень – це більше ніж просто "сильний головний біль". Це неврологічний стан, який ширший за інтенсивні, виснажливі головні болі. З точки зору нутриціології ми розглядаємо мігрень як інвалідизуюче на кілька днів захворювання. Та як приклад, коли може допомогти різностороння системна медицина.

Біль при мігрені найчастіше вражає область чола. Зазвичай це з одного боку голови, але може виникати з обох боків або зміщуватися. Біль найчастіше описують як пульсуючий, дроблячий, перфораційний, стукаючий, виснажливий, але може бути просто тупий, постійний сильний біль. Більшість нападів мігрені тривають близько 4 годин. Якщо їх не лікувати або вони не реагують на лікування, вони можуть тривати від 72 годин до тижня. Мігрені з аурою (проблеми з зором, рухом, онімінням, запамороченням, мовою, нудота, блювота, чутливість до світла і звуку) – 25% мігреней.

Мігрень часто з'являється перед менструальним циклом, оскільки тучні клітини в тілі мають рецептори естрогенів

Вражає частіше жінок. Мігрень часто з'являється перед менструальним циклом, оскільки тучні клітини в тілі мають рецептори естрогенів. Коливання жіночих статевих гормонів можуть звільнити багато гістаміну з опасистих клітин і як реакцію викликати мігрень.

Причини мігрені:

– судинні (внутрішньочерепне звуження та вазодилятація кровоносних судин), які нерідко пов'язані з серотоніновою системою;

– активація опасистих клітин, мастоцитів та нейрозапалення – тут треба до лікаря на діагностику;

– нейронні події (гіперзбудливість та депресія кіркового поширення);

– ноцицептивні причини (шляхи болю, активація трійчастого нерва, нейропептиди).

– виділення гістаміну, триптази та інших запальних цитокінів – ось тут сфера їжі.

Які продукти найчастіше викликають мігрень?

Migraine Research Foundation каже не дуже чітко: highly individualized. Але точно спрацьовує комплекс тригерів. В їжі це псевдоалергії – реакція на високий гістамін. Якщо у вас недостатньо ферменту ДАО, це може призвести до зростання рівня гістаміну, збільшити чутливість, призвести до синдрому активації опасистих (тучних) клітин та хронічного запалення.

Гістамін у високій концентрації:

• алкоголь та всі ферментовані напої;

• ферментована їжа: комбуча, кефір веган, йогурт, кефір, сир, молоді сири;

• сухофрукти;

• авокадо;

• баклажан;

• шпинат;

• магазинні ковбаси-паштети м'ясо-птиця-риба;

• мушлі та панцирні: устриці, мідії, раки, краби, лангусти та лангустини, лобстер, вонголі, креветки;

• витримані сири.

У цих продуктах гістаміну немає, але є речовини, що його пробуджують:

• банани;

• помідори;

• глютен та гліадін як травмуючий агент (дуже поширено – виключайте пшеницю та жито на деякий час);

• усі бобові, особливо квасоля;

• папая;

• шоколад та какао;

• цитрусові;

• горіхи, особливо волоський, кеш'ю та арахіс;

• консерванти в їжі.

На чому зробити фокус, якщо ви боретеся з мігренями:

• риба та у всеїдному раціоні м'ясо та птиця неінтенсивних методів вирощування, органічні та чисті;

• усі фрукти, крім цитрусів;

• яйця;

• безглютенові каші;

• замінники молочного: кокосове молоко, мигдальне;

• усі овочі, крім томатів, авокадо, шпинату та баклажану;

• оливкова олія та інші холодного віджиму.

Інтервальний голод та виключення великих груп продуктів (не їм зернята, не їм рибу та м'ясо) – ні! Недоотримання поживних речовин.

Ще можна запобігати мігреням лайфстайлом. По-перше, це сон: повернення в циркадні ритми, блокування синього та блакитного, "денного" світла ввечері. По-друге – медитація. Доведено. Але не працює вибірково, тільки коли є активність довгострокова, регулярна, результати показують стрімке зниження кривої за частотою мігрені.

Також можуть допомогти БАДи: кверцетин, куркумін, кью 10, ресвератрол та рибофлавін.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі