Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
27.10.2022

Потьомкінська держава. Міфи про "велику Росію" руйнуються на очах

Деякі росіяни досі вірять, що живуть у великій державі. Але їх чекає серйозне розчарування

Російська і радянська ідентичності були тісно інтегровані, і росіяни завжди думали, що "Росія" включає весь СРСР. РФ успадкувала радянське місце в ООН. До 1996 року Росія стала єдиною колишньою радянською республікою, що володіє ядерною зброєю.

Ці чинники прищепили росіянам уявлення, що глибоко вкоренилося, про їх країну як начебто про велику державу. Але шість факторів вказують, що Росія насправді – потьомкінська велика держава.

Ще 2010 року Росію описували як мафіозну державу, де організована злочинність і держава злилися в одне

Ще 2010 року Росію описували як мафіозну державу, де організована злочинність та держава злилися в єдине. У багатьох країнах є корупція. Деякі є мафіозними державами.

На відміну від України, в Росії ніколи не було декомунізації, а натомість колишній офіцер КДБ просував радянізацію та культ тирана Йосипа Сталіна. Російська система перетворилася на тоталітарну диктатуру з того часу, як конституційні зміни 2020 року зробили Володимира Путіна де-факто довічним президентом.

Російські солдати, які скоюють військові злочини, мародерство і невмілі військові дії – результат застою, що укорінює росіян як суб'єктів, які можуть функціонувати лише в ієрархічній системі. Українці досягли успіху в тому, що до них ставляться як до повноправних громадян, і, як показує поширений волонтерський рух, функціонують через горизонтальні мережі. Україна пережила три народні революції з 1990 року. Остання революція у Росії була в 1917 році.

На відміну від Китаю та інших тоталітарних країн, Росія ніколи не диверсифікувала свою економіку, бо правлячі еліти віддавали перевагу змозі красти. Росія не має нічого цінного для експорту, крім енергоносіїв. Вона не має технологічного аналога китайської Huawei чи південнокорейської Samsung.

Залежність Росії від експорту енергії та озброєнь добігла кінця. ЄС раніше, ніж очікувалося, відмовився від російського газу і увійде в 2023 рік незалежним від енергетичного диктату та шантажу Кремля. Нафту можна експортувати за межі ЄС танкерами. Газ необхідно перетворити на скраплений газ – технології, в які Росія ніколи не інвестувала.

У 2023 році російський уряд не отримає 40% своїх доходів, що раніше надходили від експорту газу до Європи

У 2023 році російський уряд не отримає 40% своїх доходів, що раніше надходили від експорту газу до Європи. Тим часом мало хто купуватиме російську зброю, яка, як показала війна в Україні – технологічно недосконала. Туреччина, Філіппіни та Індія розірвали контракти щодо зброї з Росією.

Російсько-мафіозна держава забезпечує низький рівень життя своїм підданим. Російські солдати в Україні вражені тим, наскільки добре українці, на яких вони дивляться зверхньо, насправді живуть. Російські солдати крадуть пральні машини з України, але в їхніх селах немає електрики та водопроводу для них.

За оцінками Atlantic Council, росіяни мають близько $1 трлн, які називають "тіньовими грошима", захованими за кордоном. Російські еліти нагромадили величезні суми за кордоном, грабуючи своїх підданих. Економіка Росії становить лише 1,7% від світового ВВП. Це вдвічі менше, ніж в Індії – 3,5%, Великої Британії – 3,4% та Німеччини – 4,3%. І в 20 разів менше, ніж у Китаї – 19,99% – та США – 25,3%.

Панівна у Росії ідеологія переваги євразійської цивілізації над Заходом – міф. У РФ більше розлучень, абортів, самогубств, алкоголізму та вбивств, ніж у країнах Європи

Панівна у Росії ідеологія переваги євразійської цивілізації над Заходом – міф. У РФ більше розлучень, абортів, самогубств, алкоголізму і вбивств, ніж у країнах Європи. Середня тривалість життя в Росії – лише 66 років, так само як в Індії, порівняно з 78 роками в ЄС та США.

Те, що Росія просуває православ'я як основу національної ідентичності – міф, оскільки лише кожен десятий росіянин регулярно відвідує церковні служби. Це набагато менше, ніж в Україні, де православні, греко-католики та протестанти частіше відвідують церковні служби. До отримання православної автокефалії 40% парафій Російської православної церкви були в Україні.

Міф Росії про те, що її армія – друга за силою у світі, назавжди зруйнована війною в Україні. Застаріла підготовка офіцерів поєднується з такими ж застарілими військовими стратегіями і обладнанням. Глибокий рівень корупції у російській мафіозній державі впливає на всі аспекти військової логістики, від видачі медичних пакетів 1970-х і прострочених пайків до відправки військових машин на передову без усього цінного – отже, непрацездатних.

Росія ніколи не інвестувала у велику програму дронів. Їй довелося купувати їх в Ірані. Російська армія ніколи не реформувалася, і після ресовєтизації за Путіна вона залишилася радянським пережитком.

Радянська політична культура означала, що російські лідери та військові продовжують ставитися до солдатів з презирством, як до гарматного м'яса. Мобілізованих росіян майже не вчать, якщо взагалі вчать, а відправляють із невеликою кількістю старої військової техніки на поле бою, часто без офіцерів.

За вісім місяців війни в Україні загинуло 70 тис. російських солдатів. США втратили 7000 убитими в Іраку та Афганістані за 20 років. СРСР втратив 15 тис. убитими в Афганістані за 10 років

За оцінками України, за вісім місяців війни в Україні загинуло близько 70 тис. російських солдатів, а кількість поранених, за оцінками, вдвічі-втричі перевищує кількість загиблих. США втратили 7000 убитими в Іраку та Афганістані за 20 років, а СРСР втратив 15 тис. убитими в Афганістані за 10 років.

Росія має обмежену м'яку силу за кордоном, бо їй нема чого просувати, крім антизахідної ксенофобії. Росія не має грошових ресурсів, якими володіє Китай. Тому вона ніколи не пропонувала еквіваленту пекінської ініціативи "Один пояс, один шлях". У Середній Азії Росія стала молодшим братом КНР. В Африку Росія відправляє найманців ПВК "Вагнера" лише задля підтримки жорстоких диктаторів та крадіжки ресурсів.

Великі інвестиції Росії у соцмережі та телебачення не принесли хорошої віддачі. РФ проповідувала новонаверненим, які вже до неї були налаштовані антиамериканськи, замість того, щоб розширювати кількість людей, які стали б на сторону Кремля. RT ніколи не матиме такого впливу, як BBC, CNN та інші західні телеканали. Як показало обрання італійської прем'єр-міністеркі Джорджії Мелоні, інвестиції Росії у крайніх правих популістів-націоналістів не дали значного впливу на політику країн ЄС.

Росія зазнає поразки у війні в Україні, бо це потьомкінська держава. Коли відбудеться поразка, російська ідентичність зіткнеться з проблемою примирення з десятиліттями брехні, яку її ненаситні еліти розповідали про те, що їхня країна – міфічна велика держава.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі