Що чекає на Британію після відставки Ліз Трасс

Партії завдано колосальних втрат

Ну що ж, Елізабет Трасс пішла у відставку. З рейтингом у 12%, бунтуючою партією, фінансовою кризою, відкритим конфліктом з Банком Англії та міністрами, які один за одним йдуть у далечінь.

Десь на задньому плані, мабуть, сміється Борис Джонсон, людина, яка зробила її прем'єр-міністром і чия спадщина частково спричинила крах її кабінету.

Ця відставка не була такою драматичною, як у Терези ​​Мей, чи такою фантасмагоричною, як у Джонсона. Все сталося очікувано та швидко, удар був сильним та важким. Проте втрат партії завдано колосальних. Після Джонсона і Трасс консерватори втратили значну частину підтримки населення, навіть у своїх електоральних фортецях.

Якби вибори відбулися зараз, консерватори втратили б до 70% місць у парламенті

Якби вибори відбулися зараз, консерватори втратили б до 70% своїх місць у парламенті. У цьому полягає політична трагедія моменту.

В найближчій час будуть або призначені вибори, або партія знову обере прем'єр-міністра, готового вийти у другий тур і спробувати провести цей корабель крізь шторм майбутньої зими, фінансових потрясінь та економічної кризи.

Перший варіант поганий тому, що проводити вибори до початку зими у розпал війни в Європі – це, м'яко кажучи, не найкращий час. З іншого боку, є шанс перезапустити систему та відповісти на запит електорату.

Будь-який новий партійний лідер і прем'єр-міністр починатимуть у вкрай складному та політично токсичному середовищіі, на мінімалках та з "розмитим екраном"

Другий варіант поганий тим, що не гарантує виходу з кризи, оскільки в будь-якому випадку Британію потрібно пережити зиму і провести хоч якусь "шокову терапію" для вирішення економічних проблем. А отже, будь-який новий лідер партії та прем'єр-міністр починатимуть у вкрай складному та політично токсичному середовищі, на мінімалках і з "розмитим екраном", так би мовити. З іншого боку, в разі успіху консерватори зможуть відіграти втрачені позиції до виборів 2024 року.

Іронічно, що Елізабет Трасс і Борис Джонсон фактично стали жертвами відкладених наслідків Brexit, який вони просували до самого кінця, але який стався в дуже невдалий час і не дав того, на що всі сподівалися. Пандемія COVID-19, наслідки війни в Україні, енергетична криза та ефекти Бориса Джонсона стали завершальними ударами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі