Україні варто готуватися до найгіршого

Азербайджан свого часу вже зіткнувся із шокуючим цинізмом з боку країни-окупанта

Брехня встигає обійти півсвіту, поки правда вдягає штани. Справедливість цього афоризму сера Вінстона Черчілля давно вже усвідомили в Азербайджані. Він актуальний зараз і буде актуальним ще довго і для України. Тому що Україні, як і Азербайджану, доведеться доводити, на перший погляд, очевидні речі. Зокрема те, що вона є жертвою величезної кількості жахливих злочинів, скоєних Росією.

Світ бачив фото та відео масових вбивств та бомбардувань українських міст. Але чи достатньо цього, щоб сама Росія визнала ці злочини?

Так, дорогі українці, саме так. Безумовно, весь світ побачив фото масового вбивства мирного населення у Бучі, Гостомелі, Ірпені. Світ бачив відео та фото стертого з лиця землі, колись квітучого Маріуполя. Світ бачив фото та відео бомбардувань Києва, Одеси, Миколаєва, Дніпра та інших мирних українських міст. Але чи достатньо цього для того, щоб сама Росія визнала вчинені нею злочини? На прикладі іншої країни-окупанта Вірменії можу сказати, що недостатньо.

Як справедливо зауважив голова правління Центру соціальних досліджень Азербайджану Захід Орудж, Вірменія скоїла всі злочини проти нашого народу, які вважаються такими за Женевською конвенцією 1949 року. Однак ні депортаціям від Гейчі до Зангезура, ні ракетним обстрілам по Гянджі та Барді, ні нещодавно знайденим братським похованням в Еділі – жодній з цих подій не дали юридичної оцінки в Гаазі.

Після 10 листопада 2020 року, коли було підписано тристоронню заяву про припинення вогню та завершилася 44-денна війна в Карабаху, весь світ побачив, що Вірменія встановила мільйон мін на захоплених нею територіях нашої країни. Рахунок загиблих внаслідок вибуху цих мін ведеться досі. Але досі не було жодної реакції з боку Human Rights Watch і заснованої в 2011 році коаліції держав проти встановлення протипіхотних мін у житлових районах і на дорогах.

Жертвами геноциду в Ходжали стали 613 людей. Але досі не покарані ті, хто брав участь чи надихав це масове вбивство

Цього року виповнилося 30 років з моменту здійснення геноциду проти мирного азербайджанського населення в Ходжали. Його жертвами стали 613 людей, з яких 63 – діти. Справжнім закидом усьому цивілізованому світу є те, що досі не покарані ті, хто брав участь чи надихав тих, хто вчиняв це масове вбивство ні в чому не винних людей. І, що саме кричуще, ті, хто вчинили ці злочини, не розкаялися в них, не визнали своєї провини.

Більше того: третій президент Вірменії Серж Саргсян вважав для себе прийнятною спробу виправдання геноциду в Ходжали. Це він є автором блюзнірської заяви про те, що цей злочин проти людяності було скоєно як акцію залякування азербайджанців.

Знайома для українців картина, чи не так? У Росії також ніхто не притягнутий до відповідальності за жахливі злочини, вчинені цією країною проти України. У Росії також вважають героями тих, хто вчинив ці злочини. У Росії також, починаючи від президента цієї країни і до політиків і пропагандистів різного рівня, ведеться кампанія пропаганди злочинів проти України, проти українського народу.

Я переконаний у тому, що Росія розгорне широкомасштабну кампанію, метою якої буде… звинувачення України у злочинах проти РФ

У майбутньому Україні треба бути готовою до ще більш шокуючого розвитку подій. Я переконаний у тому, що Росія розгорне широкомасштабну кампанію, метою якої буде… звинувачення України у злочинах проти РФ. З огляду на величезну кількість куплених Росією політиків у різних країнах світу знайдуться ті, хто підтримає цю брудну кампанію. Причому не виключено, що навіть у тих країнах, які Україна вважає дружніми.

Азербайджан вже зіткнувся з таким зашкалюючим цинізмом з боку Вірменії та світового вірменства. Старт цієї кампанії було дано 2 жовтня. З того часу на адресу Азербайджану, землі якого майже 30 років перебували під вірменською окупацією, чути звинувачення. Ті, хто їх озвучують, а серед них міністерства закордонних справ США, Індії, Франції, Канади, Норвегії, Греції, Литви, Ірландії, журнал The National Interest, близько 45 американських конгресменів, не помічають "кавказької Хіросіми", повністю зруйнованого вірменськими окупантами міста Агдам!

Вони забули про мільйон азербайджанських біженців та вимушених переселенців. А знаєте, на чому базуються їхні звинувачення? На одному дуже сумнівної якості відео, яке було нібито зняте азербайджанськими військовослужбовцями, які, за твердженням вірменської сторони, жорстоко розправилися з вірменськими військовослужбовцями. Військова прокуратура Азербайджану розпочала перевірку цієї справи. Але Вірменії та країнам, які їй заохочують, потрібна зовсім не правда.

Брехня набагато спритніша за правду. І цю істину, на жаль, доведеться усвідомити Україні, коли Росія розпочне проти неї цинічну кампанію необґрунтованих звинувачень

Їм треба перекрутити суть вірмено-азербайджанського конфлікту. Їм важливо виставити Вірменію "жертвою" конфлікту. І це після майже 30 років окупації наших земель, після ігнорування Вірменією чотирьох резолюцій Ради безпеки та Генеральної асамблеї ООН! Вдумайтесь у шокуючий цинізм цілей цієї кампанії, яка полягає у вимогах запровадити санкції проти Азербайджану.

Ось вам приклад справедливості афоризму сера Уінстона Черчілля. Азербайджанській правді тепер доведеться боротися з вірменською брехнею. А брехня, як правильно помітив великий англієць, набагато спритніша за правду. Це давно зрозуміли у Азербайджані. І цю істину, на жаль, доведеться усвідомити Україні, коли Росія почне проти неї таку ж цинічну кампанію необґрунтованих звинувачень, "забуваючи" про власні жахливі злочини.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі