Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
09.10.2022

Росія знову бреше та подає змішані сигнали

Захарова заявила, що у ядерній війні не буде переможців. Чи маємо бути спантеличені?

МЗС Росії випустило відео, в якому його прес-секретарка Марія Захарова заявляє: "РФ повністю віддана принципу неприпустимості ядерної війни. Ми не раз говорили та підтверджували це. У такій війні не може бути переможців, її ніколи не можна розв'язувати", – пише Олександр Мотиль для 19fortyfive.

Буквально минулого тижня російський диктатор Володимир Путін відкрито заявив, що не блефує щодо захисту Росії за допомогою ядерної зброї. Ця загроза негайно спричинила паніку та переоцінку цінностей на Заході, оскільки політики намагалися знайти адекватні відповіді на загрозу та на можливість застосування ним першим тактичної ядерної зброї проти України.

Що діється? Як можемо пояснити ці змішані сигнали?

Є кілька можливих відповідей.

Путін став помітно слабшим і більше зосередився на мікроуправлінні війною. У нього може не бути часу та інформації, щоб знати, чим займається величезна російська держава

По-перше, це може бути ознакою замішання у Кремлі. Путін став помітно слабкішим і більше зосередився на мікроуправлінні війною. У нього може не бути часу, зв'язків та інформації, які йому зазвичай потрібні, щоб знати, чим займається величезна російська держава. Сценарій правдоподібний, особливо з огляду на хаос на багатьох ділянках фронту.

По-друге, можливо, Путін сподівається обдурити Захід – заплутати і розділити його неоднозначними повідомленнями і цим знизити здатність приймати правильні рішення. Цей сценарій передбачає, що він настільки відповідальний, що може планувати складні кампанії з дезінформації.

Чи можливий такий сценарій? Так. Чи ймовірний? Не дуже.

По-третє, справді можуть бути серйозні розбіжності всередині російської еліти щодо ядерної війни. У перехідні періоди, а час нинішнього Путіна може бути саме таким, еліти виборюють своє становище і владу, займаючи різні політичні позиції. Хоча важко уявити міністра закордонних справ Сергія Лаврова противником Путіна, проте не виключено, що він та його поплічники бачать напис на стіні, знають, що судові процеси в Гаазі наближаються, і що миролюбна позиція може допомогти їм, коли прокурори прийдуть за ними з наручниками.

Кожен росіянин, який має вагу та думку, у січні-лютому 2022 року твердив, що війна немислима. Путін вторгся. Можна припустити, що слова Захарової – промивання очей, щоб знизити пильність Заходу

Є й інша інтерпретація, що ще більше відповідає непереборній російській схильності до брехні. Кожен росіянин, який має вагу та думку, у січні-лютому 2022 року твердив, що війна немислима. А потім Путін вторгся. Таким чином можна припустити, що заява Захарової – це просто промивання очей, спрямоване на зниження пильності Заходу.

Ця інтерпретація має додатковий поворот. Захарова наполягає на неприпустимості ядерної війни. Вона ніколи не каже, що застосування росіянами першими тактичної ядерної зброї теж неприпустиме.

Трагедія в тому, що Захарова може бути щирою. На жаль, путінський режим протягом 20 років практикує піднесену форму брехні, і йому ні на йоту не можна довіряти. Надійніше припустити, що росіяни знову брешуть.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі