Чому Україні вигідно зміцнення рубля

Чим міцніший рубль – тим менший рублевий еквівалент доходів від продажу нафти та газу за валюту

У нас багато хто радіє, коли рубль девальвує, і помиляються. Девальвація є небезпечною для країни з негативним торговим балансом. А якщо рахунок поточних операцій у профіциті на сотні мільярдів доларів, то шкідлива якраз ревальвація.

І це підтверджують російські аналітики.

Реальна рублева ціна на російську нафту скоротилася до кризових рівнів 2015-2016 років. Рублева ціна на нафту вже впала до позначки 4 тис. руб. за барель. З урахуванням накопиченої інфляції (яка відбивається на зростанні бюджетних видатків) – це і є рівень 2015-2016 років.

Саме з цієї ж причини у третьому кварталі 2022 року нафтогазові доходи у російському федеральному бюджеті різко скоротилися (за сумою, а не за питомою вагою). Що цілком логічно: що міцніше рубль – то менше рублевий еквівалент доходів від продажу нафти та газу за валюту.

До речі, рубль, що зміцнився, зараз безглуздий для росіян: імпорт значною мірою заблокований, поїхати за кордон вже не можна.

Міцний рубль – це хороший анігілятор зростання цін на вуглеводні на світових ринках

Загалом, міцний рубль – це хороший анігілятор зростання цін на вуглеводні на світових ринках.

Санкції на цьому етапі дійсно працюють (чому сприяє і міжнародна активність президента Зеленського). У 2014 році санкції дали перший серйозний ефект лише до 2015-2016 років. Нині тимчасовий лаг становив лише шість місяців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі