Єрмак всіх шугає, а Зеленський забагато на себе бере. Що з цього вийде

Якщо ситуація не зміниться, президента може зробити цапом-відбувайлом його ж команда

Хоч і не на часі, але мушу написати, що концентрація влади і всіх повноважень в одних руках або руках групи осіб атрофує органи влади і знімає відповідальність.

Якщо у нас все берется контролювати президент або його офіс – це веде до розмивання держави та її інституцій. Кожна гілка влади повинна бути у тонусі і відповідати за свої повноваження, покладені на неї посадовими обов'язками, законодавством та Конституцією України. Тому коли президент каже, що не хотів втрачати свої гроші, особливо до початку війни і запровадження воєнного стану – то це означає, що він лізе не на свою територію, бо до грошей держави він не має жоднісінького стосунку. Адже економікою в нашій державі займається Кабінет міністрів, міністр фінансів, міністр економіки і прем'єр-міністр, якому вищезгадані міністри підпорядковуються. Це все називається виконавчою владою. До якої президент не має жодного стосунку.

Президент, який прагне контролювати все, не буде контролювати нічого

Зараз ми поволі скочуємось до ситуації зашуганих Єрмаком і Офісом президента керівників відомств, керівників фракцій, міністрів, прем'єр-міністра та інших незалежних чиновників, які просто заглядають в рота президенту і його команді і чекають, шо їм скажуть робити. Якість їх роботи та ініціативність стрімко падає. В результаті президент, який прагне контролювати все – не буде контролювати нічого. І ми опинимось у "совку", де "ініціатива наказуєма", а нема команди – то нічого і рипатись. І безкінечна армія чиновників усіх рівнів без команди буде просто виконувати вказівки зверху, займатись своїми справами і своїм збагаченням.

Ми вже це проходили під час правління Януковича, який викликав до себе міністрів і міг пробити по печінці в прямому сенсі

Ми вже це проходили під час правління Януковича, який сам контролював Азарова, викликав до себе міністрів і міг пробити по печінці в прямому сенсі, контролював суддів і депутатів у Верховній раді і сам приїжджав на засідання, строїв їх в рядочок і казав, як вони мають голосувати.

В результаті накопичаться дуже багато фейлів і прорахунків, які раніше вимірювались неякісно витраченими грошима і згаяним часом, але зараз помилки мають незмірно вищу ціну – людських життів і здоров'я. І за це доведеться відповідати.

І закінчиться це все двома варіантами. Або знайдуть цапів-відбувайлів і на них скинуть все. Але враховуючи калібр помилок, то дуже ймовірний варіант другий – коли цапом-відбувайлом зроблять самого Зеленського, посадять на плота і відштовхнуть прутиком по річці, як на тому мемі про Вінні-Пуха і П'ятачка, який ходив нетом під час ковіду. І зробить це з ним його ж команда.

Найважливіша цінність демократії, за яку ми всі боремось і за яку бореться весь цивілізований світ, – це змінність влади. Це означає, що яким би ти не був крутим і хорошим президентом, хоч ти сам Барак Обама чи Маргарет Тетчер – якщо закінчився твій термін, ти встаєш і без жодних питань звільняєш свою посаду. І віддаєш владу наступному президенту, якого вибрав народ. Якого б він там вже собі не вибрав, це діло десяте. Порошенко з цим завданням справився достойно – він встав і пішов, і навіть не пробував фальшувати, впливати на вибори чи використовувати адмінресурс. Так само вчинив Ющенко. В Кучми і особливо Януковича з цим були великі проблеми, що безперечно маркує їх як узурпаторів влади.

Як з із цим завданням справиться Зеленський – цікаво побачити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі